Volledig scherm
Istanbul Airport © AFP

VVD wil dat Aboutaleb aandringt op vrijlaten vrouw in Turkije

De Rotterdamse VVD wil dat burgemeester Ahmed Aboutaleb zich inspant om een vrouw die al enkele maanden in een Turkse cel zit terug naar Nederland te halen. Fractievoorzitter Vincent Karremans heeft de burgemeester gevraagd een update te geven over de stand van zaken.

De 31-jarige vrouw uit Rotterdam werd in april met haar vijf maanden oude dochtertje na een korte stedentrip aangehouden op het vliegveld. Zij was eerder covoorzitter van de Koerdische organisatie DemNed. Volgens de Turkse autoriteiten is deze groep gelieerd aan de PKK. 

Schrijnende situatie

Via schriftelijke vragen hoopt de VVD meer duidelijkheid te krijgen over de huidige situatie van de vrouw. De partij wil, desnoods vertrouwelijk, graag horen welke contacten er zijn geweest met minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok.

,,Is de burgemeester bereid in contact te treden met de burgemeester van Istanbul?’’ wil Karremans verder weten. ,,De stad waar Rotterdam nota bene jarenlang een stedenband mee heeft gehad.”

De liberalen hopen ook dat de burgemeester bereid is een tegenrapport op te laten stellen, waaruit moet blijken dat de vrouw niet onder verdenking van terrorisme staat. Karremans wijst er op dat de genoemde instanties in Nederland legaal zijn en niet verdacht zijn. Hij geeft tevens aan dat ook volgens de advocaat van de vrouw een krachtig signaal vanuit Nederland belangrijk is. De VVD noemt het gevangenzetten van de vrouw met haar baby ‘schrijnend’. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (23%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (77%)
6786 stemmen