Volledig scherm
Luchtfoto van de Landtong Rozenburg.

Walstroomgebouw op Landtong moet in de omgeving passen

De walstroominstallatie op de Landtong Rozenburg mag het groene karakter van het gebied niet aantasten, zegt de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Milieu, GroenLinks). Hij reageerde donderdagmiddag op klachten over de bouwplannen.

Bij de Heerema-kade, vlakbij het dorp Rozenburg, zijn plannen voor walstroom voor de werkschepen van Heerema. Dankzij deze elektriciteitsaansluiting hoeven de scheepsmotoren er niet stationair te draaien, waardoor de uitstoot van schadelijke gassen wordt ingedamd. Het gebouw waarin de voorziening komt, dreigt alleen veel groter te worden dan eerder aangekondigd. Ook komt ze op een plek die nu groen is. Rozenburgers zijn boos en Bonte moest zich donderdagmiddag verantwoorden in de Rotterdamse gemeenteraad. Denk, CDA, SP, PvdA en de VVD zijn kritisch.

Bouwen op de Landtong ligt gevoelig. Eerder werden de Rozenburgers geconfronteerd met het plan voor een distributiecentrum op de groene natuurstrook tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Maas. Na protesten zijn die plannen voor het loodsencomplex afgeblazen, maar volgens de dorpsbewoners begint het gedoe weer van vooraf aan nu er een groot stroomstation komt. Bonte belooft nu beter naar de locatie te kijken en dat bewoners bijgepraat zullen worden.

‘Bikkelhard’

De gemeente is van plan 2 miljoen euro subsidie te verlenen aan de milieuvoorziening. ,,Maar wel op de bikkelharde voorwaarde dat er draagvlak is bij de bevolking en het gebouw in de groene omgeving past.’’ 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam