Volledig scherm
- © AS Media

Wanhopige messentrekker wilde Aboutaleb spreken: ‘Anders gebeuren er ongelukken!’

De 30-jarige Angelo M. werd vorig jaar juni met een mes aangehouden in het Rotterdamse stadhuis. Hij eiste dat burgemeester Aboutaleb met hem kwam praten. ‘Anders gebeuren er ongelukken’. Vanochtend stond M. voor de rechter.

Het incident gebeurde op 26 juni 2018 in de hal van het stadhuis aan de Coolsingel. Het Openbaar Ministerie vindt dat M. zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging, maar de verdachte ontkent dat. Hij wilde alleen zichzelf iets aandoen als hij niet zou worden geholpen, verklaarde hij.

De Rotterdammer heeft grote problemen in de omgang met instanties. Telefoontjes over zijn huur- en zorgtoeslag lopen steevast uit op conflicten. Volgens psychologen is hij overtuigd van zijn eigen gelijk. M. beaamde dat: ,,Ik weet het vaak beter dan die ambtenaren.’’

Toen de gemeente hem wilde beboeten en korten op zijn uitkering omdat hij een gokwinst van 1000 euro niet had opgegeven, knapte er iets bij hem. M. toog met een mes naar het stadhuis, waar hij op hoge toon eiste dat iemand zijn problemen zou oplossen. ‘Desnoods Aboutaleb!’ Anders gebeuren er ongelukken!’ 

Bodes en beveiligers probeerden M., die het mes met de punt naar beneden langs zijn been hield, tot kalmte te manen. Nadat hij een snijdende beweging over zijn pols had gemaakt om zijn wanhoop te benadrukken, overhandigde hij het wapen aan een baliemedewerkster. 

Volgens advocaat Winston de Brouwer was de situatie al volledig onder controle toen M. opeens werd besprongen door een agent in burger. Even later wemelde het van de agenten in de hal, toegestroomd vanuit het naastgelegen hoofdbureau. M. kreeg het zwaar te verduren: hij werd getaserd, met pepperspray bespoten en door een politiehond in zijn been gebeten. 

De betrokken bodes en beveiligers verklaarden achteraf dat zij zich niet bedreigd hadden gevoeld. Omdat andere aanwezigen wel erg waren geschrokken van M.’s agressieve opstelling, achtte de officier van justitie bedreiging toch bewezen. Ze eiste een schuldigverklaring, zonder oplegging van straf. M. is verminderd toerekeningsvatbaar en was met die heftige arrestatie al voldoende gestraft, oordeelde de aanklager. De rechtbank doet 4 juli uitspraak. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

  1. 
Rotterdammer Jan Rijsdijk (77) werkte zich op van havenarbeider tot miljonair en nu vindt hij het tijd zijn paleisje te verkopen
    PREMIUM
    Foto-serie

    Rotter­dam­mer Jan Rijsdijk (77) werkte zich op van havenarbei­der tot miljonair en nu vindt hij het tijd zijn paleisje te verkopen

    Rotterdammer en succesvol havenondernemer Jan Anton Rijsdijk (77) wil zijn prachtige domein De Markgraaf in België opnieuw van de hand doen, maar dan voor een iets lagere prijs dan de 20 miljoen euro die het vijftien jaar geleden moest kosten. Het domein van nog geen 60 hectare wordt opgesplitst. ,,Zo’n 50 hectare komt in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ik ben er als groene jongen blij om, want de Kalmthoutse Heide wordt weer wat groter.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam