Volledig scherm
De Islamitische Universiteit van Europa. © Archieffoto Frank de Roo

Wapens bij bestuurslid imamschool

Bij een bestuurslid van de Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam zijn tijdens een huiszoeking wapens en munitie gevonden. De man moet samen met een medebestuurslid volgende week voor de rechter verschijnen voor een miljoenenfraude bij de imamschool.

Quote

Het gaat om een klapper­tjes­pi­stool. Gekocht op een Duitse kerstmarkt

Advocaat van bestuurslid

De alarmrevolver met 250 patronen en vijf bussen traangas werden gevonden bij een zoektocht van de FIOD naar de administratie. Rechercheurs van de Belastingdienst stuitten ook op een schoolmedewerker die hier illegaal verbleef. De bestuursleden worden daarom ook verdacht van mensensmokkel, blijkt uit de tenlastelegging.

,,Een klappertjespistool'', reageert advocaat Carolien Noorduyn op de wapenvondst. ,,Gekocht op een kerstmarkt in Duitsland.'' Het gaat om een Zoraki-alarmrevolver type R1, 9 millimeter.

De FIOD deed eind vorig jaar een inval bij de Islamitische Universiteit van Europa. Justitie verdenkt het bestuur ervan valse kwitanties van giften te hebben uitgegeven. Daarop stonden hogere bedragen dan de donateurs daadwerkelijk gaven. Die konden zo meer geld van de belasting aftrekken dan ze hadden gegeven.

Volgens eerste schattingen is met 2.000 valse bonnen zo'n 8,5 miljoen euro onterecht gedeclareerd. De fraude zou enkele jaren hebben geduurd. Justitie vermoedt in ieder geval tussen januari 2009 tot de inval.

Administratie
Bij het uitzoeken van de administratie van de school stuitten de inspecteurs ook op andere vormen van belastingzwendel, onder meer bij de afdracht van de loonbelasting. Bij de huiszoekingen vonden zij bij Arif D. de revolver. De 31-jarige Vlaardinger is secretaris en penningmeester van het schoolbestuur. De andere verdachte is rector Nedim B. (57), ook uit Vlaardingen.

Advocaat Noorduyn noemt de wapenvondst 'opgeblazen'. ,,Ik ben verbaasd dat dit nog op de dagvaarding staat.'' De zitting volgende week gaat alleen over het verlengen van het voorarrest, omdat het rechercheonderzoek nog loopt. De verdachten zitten sinds de inval vast.

De Islamitische Universiteit van Europa (IUE) in Rotterdam heeft behoudens een verklaring op de website ('ten onrechte beschuldigd en in een kwaad daglicht gezet') niet willen reageren.

Er loopt ook een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs, omdat de studenten wordt voorgespiegeld dat de IUE ze opleidt tot academici. De imamopleiding is hbo-geaccrediteerd. Verder heeft de IUE, niet te verwarren met de concurrerende Islamitische Universiteit Rotterdam, niet-erkende opleidingen opgezet in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het gemeentebestuur zegt in reactie op vragen van Leefbaar Rotterdam 'elk schandaal in het onderwijs af te keuren', maar laat ook weten niet te kunnen ingrijpen omdat het bij de IUE niet om leerplichtige kinderen gaat. De Islamitische Universiteit Europa ontvangt ook geen subsidie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam