Volledig scherm
PREMIUM
Restaurant Karakter van eigenaar en chef-kok Pety Breugem is gevestigd in een oud pakhuis op het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. Karakter is een vriendelijke zaak, maar we missen eigenheid en finesse. © Jan de Groen

Wat meer karakter mag best

De Gouden PollepelKarakter, Rotterdam. Gaat het ooit nog wat worden met het Westelijk Handelsterrein? Deze ongemakkelijke vraag stellen we onszelf als we op een donderdagavond de nagenoeg verlaten pakhuizen betreden.

Cress

Heeft u ze ook al ontdekt, al die guitige, krullerige takjes groen die fotogeniek in uw gerechten worden gestoken? Negen van de tien keer is dit een takje salad cress, voorheen ook wel crazy pea genoemd. Het ziet er leuk uit, is knapperig en heeft die frisse, nootachtige smaak van jonge erwtjes. Deze cress is zo veredeld dat hij meer blad heeft dan een gewone doperwtenplant. Het is de verdienste van Koppert Cress in het Westland. Hun 'microgroenten' variëren van anijsbloesem tot chilicress.

Eindscore: 6,9

Beoordeling

Voorgerecht 7,0
Hoofdgerecht 6,5
Nagerecht 8,0
Bediening 7,0
Sfeer 6,5
Prijs-kwaliteit 6,5

Praktisch

Karakter, Van Vollenhovenstraat 15 (pakhuis 24 op het Westelijk Handelsterrein), Rotterdam (010) 737 00 39, restaurantkarakter.com
Open: dinsdag t/m zaterdag vanaf 18.00 uur
Prijzen: drie gangen 35,50 euro, vier gangen 42,50 euro, vijf gangen 49,50 euro, zes gangen 56,50 euro.
Afgerekend: 117 euro.
Bijzonderheden: karaf kraanwater geen probleem, ook wijnproeverijen

Volledig scherm
E-mail voor vragen of suggesties naar:rd.pollepel@ad.nl. © Jan de Groen

Tussenstand

1 Karakter Rotterdam 6,9


Bekijk hier de eindstand van de vorige editie van de Gouden Pollepel.

Elders in de stad bruist de horeca in voormalige kantoorpanden en haventerreinen. Hier is het echter doodstil. Wie zich het handelsterrein op waagt voor een hapje eten, zal ook zeker niet worden gelokt met het reclamebord van Karakter, onze bestemming van vanavond. Daarop staat een foto van een ontvelde platvis, in al zijn roze glimmende vlezigheid. En dat terwijl er bijna geen mooier vissenvelletje bestaat dan die van de schol, met zijn vrolijke oranje stippen.

Want schol, dat eten we vanavond. Bij Karakter werken ze met verse, biologische ingrediënten. Om met de seizoenen mee te kunnen koken, is er geen menukaart maar een verrassingsmenu. Dat menu trapt af met een amuse: een soepje van gele wortel, gember en kokos. Daarna volgt een ceviche van makreel. De ober legt omstandig uit dat de makreel gegaard wordt door het zuur van de dressing, zoals het ceviche betaamt. Dat de komkommerdressing verre van zuur, en daardoor de vis in kwestie nog rauw, is hem noch de kok opgevallen. Wij deinzen daar niet van terug - de vis is vers en goed ontgraat - maar ceviche is het niet. Dunne zeewier zorgt voor een fris en ziltig element in een verder vrij tamme parade van modieuze, maar niet op hun best bereide ingrediënten.

De wijnen - prima wijn-spijscombinaties overigens - worden even uitvoerig toegelicht. Van wijnboer tot en met leuke fietsroutes in de streek: alles passeert de revu. De ober staat daarbij vooral op standje zenden.

Blootfoto
Op de graat gebakken ziet de schol er stukken appetijtelijker uit dan op zijn blootfoto. Aan één kant is hij in boter gebakken, de andere zijde is gestoofd. Het verschil is verwaarloosbaar. Wat we wel proeven is een te gare vis. Het vlees is droog en korrelig geworden, en bovendien te flauw wegens gebrek aan zout. De mooi in bolletjes en toefjes opgemaakte garnituur van pastinaak, meiknol, doperwtjes en 'crazy pea cress' mist de energie en springerigheid van zomergroenten.

Net voor we in slaap sukkelen verschijnt er een juweel van een kaasplankje op tafel (3,50 euro extra). Drie soorten Terschellinger kaas, Engelse rozijnen-appelkaas en shropshire blue. Ze gaan vergezeld van een versterkte wijn, macvin de Jura, en voor de shropshire een tawny port. Dat zijn nu net de doordachte extraatjes waarmee je het verschil maakt. Ook het zoete dessert, chocolade (een soort zachte snicker) met verschillende bereidingen van abrikoos, is het meest onderscheidend van de drie gangen.

Wanneer we de balans opmaken, kunnen we Karakter moeilijk duiden. Qua interieur is het een mengeling van stijlen die niemand tegen de borst zal stuiten: Franse brocante plaatjes, foto's van ingrediënten én van Rotterdam in een bruin-oranje jasje, koperen kroonluchters, maar ook een open keuken met slordig afgewerkt schilderwerk.

Een vriendelijke plek is het zeker, met dito personeel en eerlijke producten. Maar het is ook een beetje keurig. We missen eigenheid en finesse in de keuken. De eigenaren van de zaak, Nathan en Pety, zien we deze avond niet. Zal je altijd zien dat juist zij net dat beetje extra karakter voor hun rekening nemen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam