Esther Schulte zet zich in om het water van de Zevenhuizerplas warmer te maken.
Volledig scherm
Esther Schulte zet zich in om het water van de Zevenhuizerplas warmer te maken. © Frank de Roo

Water in Zevenhuizerplas moet warmer voor zwemmers

In maart zwemmen in de Zevenhuizerplas? IJskoud! Daar wil een groepje fanatiekelingen verandering in brengen. Het plan: het zwemwater op een energie-neutrale manier verwarmen.

Quote

De Zevenhui­zer­plas is heel diep waardoor het water erg koud is

Esther Schulte

Er zijn allerlei manieren om dit voor elkaar te krijgen, vertelt Esther Schulte. Ze is een van de fanatieke zwemmers die het afgelopen jaar bezig is geweest met een plan voor warmer zwemwater in de plas. ,,De Zevenhuizerplas is heel diep waardoor het water erg koud is", legt ze uit. ,,Daardoor kan je maar een klein gedeelte van het jaar zwemmen in de plas. Dat is jammer."

Volgens Schulte en andere zwemmers uit de wijk Nesselande is het mogelijk om een bak in de plas te zetten zodat het water in die bak warmer wordt. ,,Maar je kunt ook een muurtje plaatsen waardoor je een eb- en vloedeffect krijgt en een deel van het water sneller opwarmt."

Zwembad

De technasiumklassen van het Libanon Lyceum in Rotterdam en Spieringshoek in Schiedam helpen mee om een goede oplossing te bedenken. ,,Dat is geweldig, want die kinderen zijn onbevangen en denken heel vrij. Iemand kwam al met het idee om een zwembad op het strandje te maken", vertelt de zwemster.

Zelf steekt Schulte als het even kan in maart haar teen al in het water. Langer dan tien minuten houdt ze het zwemmen niet vol, dan voelt ze haar vingertoppen niet meer. Eind oktober is haar zwemseizoen voorbij. ,,Zwemmen in buitenwater is fantastisch. Je bent in de vrije natuur, je ziet de lucht steeds veranderen, er vliegen vogels langs. Je woont in Rotterdam, maar bent even in het paradijs."

Evenwicht

Deze week presenteren de leerlingen wat ze bedacht hebben voor de plas. ,,De uitdaging is om het biologisch evenwicht in het water niet te verstoren", aldus Huub van der Loo van het Libanon Lyceum.

Woensdag 22 maart is er een informatieavond vanaf 19.30 uur in De Kristal aan de Cypruslaan in Nesselande. ,,We willen de bewoners vertellen over onze plannen en we horen graag wat ze ervan vinden. Als ze zelf ideeën hebben, horen we dat ook graag. We hebben nog niet gekozen voor een oplossing en moeten kijken wat het beste uitpakt en weinig onderhoud nodig heeft. In de zomer is het druk bij de plas, maar het zou mooi zijn als er veel langer in kan worden gezwommen", aldus Schulte.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam