Hollandse Delta gaat mogelijk een einde maken aan het kwijtschelden van de zuiveringsheffing. Arme gezinnen krijgen dan te maken met een extra kostenpost van 180 euro per jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Hollandse Delta gaat mogelijk een einde maken aan het kwijtschelden van de zuiveringsheffing. Arme gezinnen krijgen dan te maken met een extra kostenpost van 180 euro per jaar. © ANP

Waterschap treft mogelijk tienduizenden arme gezinnen in portemonnee

Tienduizenden arme gezinnen in Rotterdam-Zuid, Barendrecht, Ridderkerk, de Hoeksche Waard, Dordrecht en op Voorne-Putten moeten vanaf volgend jaar zuiveringsheffing betalen. Dat is althans het voorstel waarover de Verenigde Vergadering van waterschap Hollandse Delta een beslissing moet nemen. Als dat wordt aangenomen, raakt dat gezinnen met een laag inkomen hard in hun portemonnee.

Gezinnen moeten dan vanaf volgend jaar 180 euro voor de zuivering van hun huishoudelijk afvalwater ophoesten, alleenstaanden 60 euro. Dat bedrag, in totaal 4,9 miljoen euro, krijgen ze nu nog jaarlijks kwijtgescholden. Het treft in totaal 36.650 huishoudens. Het voorstel komt van de fractie Bedrijfsgebouwd (dat het bedrijfsleven in het waterschap vertegenwoordigd) in de Verenigde Vergadering van Hollandse Delta. Fractievoorzitter Henk van der Drift wijst erop dat de hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard al enkele jaren de zuiveringsheffing niet meer kwijtschelden. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam