Volledig scherm
De woningen aan de Dorpsstraat liggen aan de IJssel. Boudewijn Bruil wil zijn tuin uitbreiden in de rivier en zijn buren vrezen daardoor verlies van uitzicht. © AD/Frank de Roo

Waterschapsbestuurder wil tuin uitbreiden in de IJssel

Een bestuurder van het Hoogheemraadschap wil een deel van de rivier bij zijn eigen achtertuin in Capelle betrekken. De buren zijn woedend.

Quote

Als hij winst wil behalen door uitbreiding ten koste van een ander, verhalen we die kosten op hem

Buurman Theo Schols

Wat is fijner dan een monumentale woning met een tuin aan de IJssel? Diezelfde woning met een nog grotere tuin aan die IJssel. En dus wil een bewoner van een van de mooiste plekjes van Capelle, de Dorpsstraat, een deel van de rivier bij zijn erf betrekken.

Die bewoner is oud-wethouder van Capelle Boudewijn Bruil (69), al sinds jaren bestuurder van het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

Amper een maand geleden droeg hij als lijsttrekker van de PvdA bij de waterschapsverkiezingen nog zijn boodschap uit: sterke dijken en schoon water, met voldoende ruimte voor recreatie en natuur.

Buren
Nu heeft hij het aan de stok met zijn buren, omdat hij zijn achtertuin flink wil vergroten door een nieuwe damwand in de Hollandsche IJssel te plaatsen. Dat blijkt uit het ontwerpbestemmingsplan voor de Capelse wijk Middelwatering, waar de karakteristieke Dorpsstraat met woningen aan de rivier onder valt.

Buren zijn fel tegen het uitbreiden van Bruils erf. Zij vinden dat hun privacy en het uitzicht over het water en voorbij varende schepen worden geschaad en vrezen dat de waarde van hun woning daalt als het terras van buurman Bruil meters dieper de IJssel insteekt dan andere achtertuinen.

Bruil vroeg de gemeente in 2007 al om toestemming om zijn tuin aan de waterkant te mogen uitbreiden. Boze buren dienden daarop formeel bezwaar aan en dreigden met een rechtszaak en een schadeclaim ,,Als hij winst wil behalen door uitbreiding ten koste van een ander, verhalen we die kosten op hem," zegt buurman Theo Schols.

Uiteindelijk is de aanvraag door de gemeente stopgezet, onder meer omdat het stuk water geen eigendom was van Bruil. De buren haalden opgelucht adem en dachten dat het idee van de baan was.

Quote

Als Bruil zijn tuin uitbouwt in de IJssel, is mijn uitzicht weg

Een buurman

Erfpachtcontract
Maar dat is niet zo. Zonder dat zij het doorhadden, diende de waterschapsbestuurder een verzoek in voor het nieuwe bestemmingsplan. Bruil wil dat een deel van de IJssel, grenzend aan zijn tuin, de bestemming 'tuin' krijgt in plaats 'water'. Hij is inmiddels eigenaar van dat deel van de rivier.

Bruil kocht in 2012 64 vierkante meter waterbodem van de Staat, voor 315 euro per jaar, 30 jaar lang. Volgens het erfpachtcontract van het Rijksvastgoedbedrijf is Bruil verplicht aanwijzingen op te volgen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard als het gaat om onderhoud en beheer van zijn 'bezit'. Opmerkelijk genoeg was Bruil bij het ondertekenen hiervan al bestuurder van dit overheidsorgaan.

Het waterschap controleert of iedereen zich aan de regels houdt, maar volgens een woordvoerder van het waterschap ligt de woning van Bruil achter de dijk, waar het waterschap geen bevoegdheid heeft en dus geen aanvullende eisen stelt.

Toch vindt buurvrouw Saskia van Merwe de situatie 'belachelijk'. ,,De waterweg is met subsidie van de Europese Unie opgeknapt en dan koopt Bruil even een schoongemaakt stuk water om zijn tuin te vergroten, zonder dat wij dit wisten."

De waterschapsbestuurder was ondanks meerdere verzoeken van deze krant niet bereid in te gaan op de kwestie.

Tot en met vandaag is het mogelijk om bezwaar te maken tegen het nieuwe bestemmingsplan. En dat is precies wat de boze buren gaan doen. ,,Ik schakel ook rechtsbijstand in om dit plan te stoppen," zegt een buurman. ,,Als Bruil zijn tuin uitbouwt in de IJssel, is mijn uitzicht weg."

Met de rivieren wordt over het algemeen voorzichtig omgesprongen. Voor grote ingrepen, zoals het uitbreiden van de achtertuin in een rivier, moet bij Rijkswaterstaat en het waterschap een vergunning worden aangevraagd in het kader van de Waterwet. Maar die vergunningen worden volgens de gemeente nauwelijks nog vergeven. Michel de Vos van Rijkswaterstaat: ,,De kades en wanden aan de rivier zijn er echt voor de veiligheid. Over het algemeen geldt dat niemand daaraan mag rommelen, daar wordt heel terughoudend op gereageerd."

Uitzondering
Geldt er dan voor Bruil een uitzondering? Nee, maar volgens de gemeente rust er een oude vergunning op zijn adres. Rijkswaterstaat zou in 1979 toestemming hebben gegeven voor het verplaatsen van die damwand, waar volgens buren toen nog een slager woonde die een aanvoerroute nodig had voor zijn vlees. Er werd echter niet eerder gebruik gemaakt van die vergunning en de omwonenden vinden dan ook dat die ontheffing niet meer terecht is.

Buurman Schols is het zat. ,,Er is al jaren gedoe over zijn asbestschuur. Die damwand wordt bijna tien meter verplaatst zodat de hele buurt daar tegenaan mag kijken. En dat alles omdat hij als bestuurder goed de weg weet."