Volledig scherm
Gisteren werd het kunstwerk op de Mauritplaats onthuld. © Jannelieke Aalstein

'Waterval' onthuld midden in de stad

Een stukje imposante natuur in het centrum van Rotterdam. Althans, zo lijkt het. Op een voorheen saaie, grijze muur van woongebouw Calypso op de Mauritsplaats is gisteren een afbeelding van een enorme waterval onthuld. 

Volledig scherm
De Calypso voordat het kunstwerk de muur sierde. © Google Maps

Het kunstwerk is tot stand gekomen op initiatief van bewoners van de Hartsuykerflat tegenover de Calypso. Zij waren het zat om tegen de kale muur aan te moeten kijken. Bewoner Theo Hensen (72) ondernam actie en ging in gesprek met kunstproducent Mothership, onder andere verantwoordelijk voor de plafondschildering in de Markthal. 

,,Zij waren meteen enthousiast", vertelt Hensen. ,,Samen kwamen we op het idee om een afbeelding van een waterval als een sticker op de muur te plaatsen." De daadwerkelijke realisatie van het kunstwerk had nogal wat voeten in de aarde. ,,Het heeft in totaal vier jaar geduurd voordat het er eindelijk was. We hadden toestemming nodig van alle verenigingen van eigenaren van de Calypso en daarna moest er nog geld ingezameld worden", vertelt Hensen.

Dat geld is er gekomen via fondsen van de gemeente, het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, ondernemers op het Schouwburgplein en bewoners. Toen de financiering rond was, reisden kunstenaars van Mothership af naar IJsland om foto's te maken van de Svartifoss waterval. Qua afmeting bleek die het meest geschikt voor de 20 meter hoge muur. 

Gisteren werd het kunstwerk onthuld en volgens Hensen werd er uitsluitend enthousiast gereageerd. ,,Mensen vinden het geweldig. Het doel is om binnen een jaar in de Lonely Planet te staan met de afbeelding. Het moet echt een toeristische trekpleister worden."

Volledig scherm
De afbeelding van de waterval siert de voorheen kale muur van de Calypso. © Chris Bonis
Volledig scherm
de Svartifoss waterval in IJsland. © AD
Volledig scherm
Het kunstwerk moet een toeristische trekpleister worden. © Chris Bonis

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam