Volledig scherm
PREMIUM
Fleur Ramos-Krenten gaat met haar platenspeler en muziek bij eenzame ouderen langs voor een Praatje met een Plaatje. © Jan de Groen

'We moeten af van het vooroordeel dat ouderen kleurloze mensen zijn'

RotterdammersIn iedere Rotterdammer schuilt een uniek relaas. Wekelijks tekent journalist Marcel Wijnstekers zo'n levensverhaal op. Vandaag: Fleur Ramos-Krenten (34). Ze had net promotie gemaakt bij Unilever, maar volgde haar hart en nam ontslag. Nu zoekt ze eenzame ouderen op.

Quote

Ik wist dat ik niet gelukkig werd van vijf vergaderin­gen per dag en regelmatig overwerken

Fleur Ramos-Krenten

,,Tot het voorjaar van 2016 leek mijn leven perfect. Een mooi nieuwbouwhuis op Katendrecht, een goede baan bij Unilever, gelukkig getrouwd bovendien. Toch miste ik iets; een stukje maatschappelijke betrokkenheid. Daarom besloot ik om het over een andere boeg te gooien. Drie maanden na mijn promotie als brandmanager Knorr bij Unilever, waar ik zeven jaar eerder begon als marketing-assistent, nam ik ontslag. Er was geen vooropgezet plan. Wel wist ik dat ik niet meer gelukkig werd van vijf vergaderingen per dag en regelmatig overwerken."

,,Tijdens mijn zoektocht naar een nieuw bestaan, waarin ik meer voor de medemens wil betekenen, kwam ik op de website Vrijwilligerswerk.nl terecht. Daar viel mijn oog op Het Danspaleis. Dansen met eenzame ouderen; dat leek me wel wat. Een initiatief van Het Danspaleis is Een Praatje en een Plaatje, waarbij je eenzame ouderen thuis opzoekt om samen te luisteren naar muziek en te praten over het leven."

,,Daar ging ik voor, met tweelingzus Kim. Gewapend met een koffer vol met singletjes van toen en een mobiele platenspeler belden we aan bij een dame die een enorme mopperkont bleek. Ze vond de muziek niet leuk en kon zeuren over alles wat was misgegaan - en misging - in haar leven."

,,Toch hebben we haar geregeld, een jaar lang, trouw bezocht. Het is de kunst om iedereen in zijn waarde te laten en zonder verwachtingen bij iemand binnen te stappen. Zeker niet met een houding van: ik ga jou even een mooie tijd bezorgen, waarvoor je dankbaar moet zijn."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam