We pakken steeds vaker de tram, metro of fiets

VIDEOSteeds meer Rotterdammers ruilen de auto in voor de fiets of het openbaar vervoer. In drie jaar tijd is het aantal automobilisten in de spits in en om Rotterdam met bijna 20.000 afgenomen. Een groot deel van hen stapte over op de metro, tram, bus of fiets. Het gebruik hiervan steeg met zo'n 10 procent.

Automobilisten laten steeds vaker de auto staan in de spits. Dat constateert woordvoerder Monique Monster van de Verkeersonderneming, een samenwerkingsverband om de bereikbaarheid van Rotterdam te verbeteren.

Tijdens het programma Beter Benut Vervolg maakten 18.378 automobilisten gebruik van verschillende regelingen om het autogebruik in de spits te verminderen. ,,Enkele maatregelen lopen nog'', zegt Monster. ,,Dus we verwachten dat dat aantal nog oploopt tot 20.000 automobilisten die dagelijks de spits mijden.''

Populair 

Daarmee is het programma effectiever dan de vorige versie; Beter Benut. Dat programma was van kracht tussen 2012 en 2015 en leidde tot een vermindering 14.167 auto's in de spits. ,,Omdat het overal drukker wordt op de weg, denken steeds meer mensen 'ik stap over naar het OV of de fiets''', verklaart Monster de populariteit van het vervolgprogramma. ,,Bovendien is fietsen in Rotterdam nu veel populairder dan in 2012.'' Van regelingen om de overstap naar de fiets aantrekkelijker te maken, wordt steeds meer gebruik gemaakt, ziet Monster. ,,Van origine is Rotterdam een autostad, maar daar komt nu een kentering in.''

Dat klopt. Uit recente cijfers van de gemeente blijkt dat het aantal tweewielers op populaire fietsroutes de afgelopen vier jaar is toegenomen met bijna 10 procent. Vooral tijdens het mooie voorjaar en de warme zomer was het dringen op de Rotterdamse fietspaden. In april mei en juni van dit jaar trapten dagelijks gemiddeld 14.000 tweewielers de Erasmusbrug over. Een 'all time' record.

De gemeente nam de afgelopen twee jaar maatregelen om meer Rotterdammers op de fiets te krijgen. Zo werden fietspaden en stoplichten aangepast en kwamen meer fietsenrekken. Daarvoor trok de gemeente 2 miljoen euro extra uit.

Markthal 

Behalve de fiets zijn ook de metro, tram en bus afgelopen jaren populairder geworden. Het aantal reizigers in het OV is gestegen met 11,3 procent ten opzichte van 2014. ,,In de spits groeien we absoluut gezien het sterkst'', zegt een RET-woordvoerder. ,,Maar ook bij nieuwe publiekstrekkers zoals de Markthal zien we dat het aantal reizigers van en naar zo'n plek bovengemiddeld toeneemt.'' De procentuele groei is gelijk voor bus, metro en tram. Maar de metro is verreweg het populairste vervoersmiddel.

Volledig scherm
De fiets is een populair vervoermiddel in de stad. © HH

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam