We schrijven niet over zelfdoding, tenzij...
Achter de SchermenElke week bespreekt de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze keer Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) over hoe journalistiek om te gaan met zelfdoding.
Wanneer schrijf je over een zelfdoding en wanneer niet? Met dat dilemma worstelen redacties vaak. Eerst de stelregel: in principe berichten we niet over zelfdoding, tenzij... Dit is het uitgangspunt uit respect voor nabestaanden en om copycat-gedrag zo veel mogelijk te voorkomen.
Het dilemma zit ’m in het woord tenzij. Wanneer wel, wanneer niet. Het moet in elk geval journalistieke relevantie hebben, het moet dus belangrijk zijn voor het verhaal.
Zwagerman
Voorbeeld: als iemand zichzelf in een Utrechtse woning van het leven berooft en er politiewagens in de straat staan, zullen we er doorgaans niet over schrijven. Maar als dezelfde persoon verderop van de Dom springt, zichtbaar voor vele mensen en grote ophef veroorzakend, doen we dat waarschijnlijk wel. Zelfmoordacties waarbij veel doden vallen: idem. En: wel de doodsoorzaak vermelden bij iemand in de publiciteit (Antonie Kamerling, Joost Zwagerman).
Het ongeluk op zich was een nieuwsbericht waard, niet deze uitwerking van het portret
Boos en verdrietig
Maar zoals bij zovele zaken zijn er grijze gebieden. Eind vorig jaar schreven wij een verhaal over een ongeluk bij een tankstation nabij Amersfoort. Wie was deze man, waarom deed hij wat hij deed, zichtbaar voor ooggetuigen? Het portret bleek te eenzijdig: het werd omschreven als de meeslepende daad waarmee hij dit aardse leven wilde verlaten. Nabestaanden reageerden boos en verdrietig. Het ongeluk op zich was een nieuwsbericht waard, niet deze uitwerking van het portret. Met excuses aan de familie hebben we het stuk van internet verwijderd.
Eerbetoon
Verslaggever Michiel Straub van AD Rivierenland schreef een aangrijpend verhaal over de zelfdoding van een 14-jarig meisje uit Boven-Hardinxveld. Het meisje werd volgens de moeder zo gepest in haar dorp dat ze geen andere uitweg zag. Zo’n verhaal doet in elke zin pijn. De moeder wilde het vertellen als eerbetoon - mijn dochter heeft bestáán - en om mogelijke gevolgen van pestgedrag aan te geven. Ze wilde het zo gedetailleerd mogelijk vertellen, maar onze redactie besloot de methode van zelfdoding weg te laten. Je wilt copycat-gedrag voorkomen en het verhaal was al beeldend genoeg.
Maar waarom vermeldden jullie in dat verhaal dan wel dat het meisje zichzelf ook verminkte met de mesjes van een puntenslijper en bewust met korte mouwen naar school ging? Dat vroeg de organisatie Contact 113 Zelfmoordpreventie. Totaal onnodig, toch? Maar dat detail wilden wij (en de moeder) juist vermelden. Omdat het meisje daarmee haar pesters dagelijks confronteerde met hun gedrag. Dit doen jullie met mij.
Soms is het belangrijk om het wél te melden. Om pestgedrag aan de kaak te stellen, eenzaamheid, depressies
Mediacode
In een digitale meeting hebben wij dit aan medewerkers van ‘Contact 113’ uitgelegd. Zij wezen ons op hun mediacode. Geen verplichte code, maar een handleiding hoe je als medium met zelfdoding kunt omgaan. Dat vinden wij fijn, want eerlijk gezegd: het is vaak best lastig om in grijze gebieden te werken. Het zit ’m vooral ook in de termen die je gebruikt en in wat je soms niet vermeldt. Soms is het belangrijk om het wél te melden. Om pestgedrag aan de kaak te stellen, eenzaamheid, depressies. Zodat je alerter wordt op signalen bij jezelf of in je omgeving. We hebben afgesproken onze dilemma’s vaker voor te leggen aan deze 113-specialisten.
Want over één ding waren we het eens. Laten we streven naar een krant of app waarbij we nooit meer over zelfdoding hoeven te schrijven. Om die reden blijven we standaard bij elk bericht over zelfdoding deze tekst zetten: Loop je zelf rond met gedachten over zelfdoding? Praat erover. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of telefonisch via 0800-0113. Praten over zelfdodingsgedachten kan anoniem: chat via 113.nl of bel gratis 0800-0113.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In deze dorpen op Voorne-Putten gaat Picnic nu ook bezorgen, maar niet iedereen zal daar blij mee zijn
Onlinesupermarkt Picnic breidt haar bezorggebied op Voorne-Putten uit. Tot voor kort reden de rood-witte bezorgwagentjes alleen in Spijkenisse rond. Nu bezorgt de websuper ook in de dorpjes Zuidland, Heenvliet, Geervliet, Abbenbroek en Simonshaven. De vraag is: moeten buurtsupers zich zorgen maken? Volgens retailkenner Cor Molenaar wel. -
ACHTER DE SCHERMEN
Zorg om bezorging van de krant, maar we werken er hard aan
Elke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze keer Paul van den Bosch (AD Regio) over de bezorging van de krant. -
Auto belandt in de bosjes; politie waarschuwt voor gladde wegen
Een automobilist is woensdagmorgen op de A29 bij Barendrecht van de weg geraakt en in de bosjes terechtgekomen. Mogelijk een gevolg van een glad wegdek dat door de regen is ontstaan, aldus de politie. De bestuurder was al verdwenen toen de politie arriveerde. -
PREMIUM
Droogte maakt contouren van middeleeuws terpdorp bij Strijen zichtbaar: ‘Dit is van groot belang’
Verschroeid gras laat in de Hoeksche Waard de gevolgen van de al lang fel brandende zon zien. Die droogte brengt ook een voor archeologen interessant verschijnsel met zich mee. Zo zijn bij Strijen de contouren van een middeleeuws dorp ‘zeer gedetailleerd’ waarneembaar. ,,Dit zou Weede kunnen zijn.” -
PREMIUM13
Verkeer in Rotterdam staat muurvast en dat zorgt voor woedende bestuurders: ‘Sommigen hebben schijt aan alles’
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam