Volledig scherm
De grote zaal van Euroscoop Rotterdam telt 512 stoelen: er wordt met man en macht gewerkt. © Roel Dijkstra

Wedloop om gunst filmkijker

Bioscopen in Rotterdam en omgeving zijn in een hard gevecht verwikkeld om de gunst van filmkijkers. Ze zijn aan het verbouwen en uitbreiden geslagen om de concurrentie van nieuwkomer Euroscoop Schiedam het hoofd te bieden.

Euroscoop Schiedam, gevestigd op Schieveste langs snelweg A20, opent op 11 oktober. Het elf zalen tellende complex met 2.620 stoelen, gokt op zo'n 650.000 bezoekers per jaar.

De grote vraag is wat dat betekent voor de zeven andere bioscopen in de Rijnmond. Zij verkochten vorig jaar drie miljoen tickets, en dat aantal is al jaren stabiel. Alleen Arcaplex (zes zalen) in Spijkenisse wist de afgelopen jaren structureel te groeien: van 252.000 bezoekers in 2013 naar 266.000 vorig jaar.

Quote

Het is niet alleen film, mensen willen ook eten en drinken

Sabina Vella (Euroscoop)

Volgens manager Sabina Vella mikt het Belgische Euroscoop op filmkijkers die van comfort houden. Zo is er in de zalen van Euroscoop meer beenruimte dan normaal en worden er dubbele armleuningen aangebracht. "Mensen gaan voor een compleet avondje uit. Het is niet alleen maar die film, ze willen ook wat eten en drinken.''

Niet-alledaags

Pathé Schouwburgplein ging vorig jaar al op de horecatoer. De bioscoop opende toen Charlie's, een snelrestaurant waar iedereen vanaf 10.00 uur terecht kan voor koffie, lunch, snacks, borrel en diner. Arcaplex in Spijkenisse, dat nog dit jaar drie nieuwe zalen krijgt, wil groei realiseren door vaker niet-alledaagse films te vertonen. Een trend is ook dat bioscopen naast films sportwedstrijden en concerten vertonen.

Onderzoeker David Maartense van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners denkt dat bioscopen die meer bieden dan alleen maar een film, de beste kaarten in handen hebben. "Naar de bioscoop gaan is een blijvende trend onder veertigplussers. Juist die mensen zijn op zoek naar een totaalbeleving.''

Vakbondsbestuurder Paul Smink van FNV Media & Cultuur is bang dat de concurrentiestrijd het er niet leuker op maakt voor de bioscoopmedewerkers. "De grote spelers op de bioscoopmarkt proberen de kosten zo laag mogelijk houden. Veel werknemers werken tegen een vakkenvullerssalaris en krijgen alleen maar een tijdelijk contract.''

Volledig scherm
Archieffoto van Euroscoop in aanbouw. © DIJKSTRA, ROEL

Euroscoop 

Het aftellen is begonnen. Nog ruim een maand en dan opent Euroscoop Schiedam, op Schieveste langs rijksweg A20. Het vergt nog wat fantasie, maar wie de grote zaal van Euroscoop betreedt, valt meteen de enorme ruimte op. 

Er wordt met man en macht gewerkt om de bioscoop, die 11 zalen en 2.620 stoelen telt, vóór 11 oktober gereed te maken. Het tapijt ligt er al voor een deel en de verlichting hangt. De comfortabele stoelen, met dubbele armleuningen, zijn gearriveerd en het levensgrote scherm is ook in aantocht.

Quote

Op de eerste rijen zit je niet in de 'nekloge'

Patricia van Lieshout (Euroscoop)

"Wij verzekeren onze bezoekers: ook op de eerste rijen zit je niet in de 'nekloge', zoals dat heet. Er is voldoende afstand tot het scherm, waar je ook zit'', vertelt marketingmanager Patricia van Lieshout. "Euroscoop, daar zit je goed, luidt onze slogan. De klant is bij ons koning, alles draait om hem.''

Het Belgische Euroscoop richt zich op een breed publiek. Zo is er de ukkepuk-bios, maar zijn er ook operavoorstellingen te zien. Kaskrakers voeren de boventoon, maar art house-films staan ook op het programma. Intussen zijn er al 40 medewerkers aangenomen. Een deel daarvan wordt ingewerkt op de locatie in Tilburg, zodat zij op 11 oktober gelijk aan de slag kunnen. In totaal is zo'n 100 man nodig.

Tegelijkertijd met de bioscoop opent een restaurant van de Beren-keten dat een enorm terras krijgt. Maar er zijn meerdere gesprekken met horeca-exploitanten gaande. Verder biedt het complex ruimte aan 975 auto's, de garage is ook voor niet-filmpubliek toegankelijk. Ook is er in die garage een fietsenstalling en zit station Schiedam Centrum naast de deur.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4261 stemmen