Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Weerde Rotterdam ook homo’s?

Nu bekend is dat de gemeente Amsterdam in de jaren 50 homo’s weerde als ambtenaar, wil D66 weten of dit beleid ook in Rotterdam van kracht was. 

Zelfs als een sollicitant een homo in familie- of vriendenkring had, kon dat reden zijn deze persoon af te wijzen voor een baan, blijkt uit oude verslagen van de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag die zijn ontdekt in het Amsterdamse stadsarchief. 

In het NOS Journaal werd gesuggereerd dat de gemeente Rotterdam een soortgelijke beoordelingscommissie had, maar dat het archief niet meer bestaat. D66 wil nu van het stadsbestuur weten of Rotterdam inderdaad een commissie had die vergelijkbaar was met de Beoordelingscommissie Zedelijk gedrag en of het ooit beleid is geweest sollicitanten af te wijzen op basis van hun seksuele geaardheid. 

Ook vraagt de partij of de gemeente bereid is zich te verontschuldigen voor de afwijzingen – als die inderdaad hebben plaatsgevonden - en zelfs financiële compensatie te bieden aan de slachtoffers. Het stadsbestuur heeft ongeveer een maand de tijd de vragen van D66 te beantwoorden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam