Volledig scherm
De opbrengst van de wapeninleveractie ‘Wapens de wijk uit’. Het Openbaar Ministerie deelt beloningen uit voor tips die leiden naar de vondst van wapens. © ANP

Weet je waar een vuurwapen is? Zoveel kan een tip opleveren

In de strijd tegen het vuurwapengeweld looft de hoofdofficier van justitie in Rotterdam een beloning uit voor tips die leiden tot de vondst van vuurwapens. Afhankelijk van het soort wapen ‘verdient’ een tipgever maximaal 750 euro. Dit jaar zijn er in de regio Rotterdam al 72 schietpartijen geweest. 

De politie, het OM en de gemeente starten 1 oktober een campagne om de beloningsregeling voor tippers onder de aandacht te brengen. Vorig jaar zijn door middel van tips 4 automatische vuurwapens, 34 (hand)vuurwapens, 23 (nep)vuurwapens en 5 tasers in beslag genomen. Daarnaast is 39 keer waardevolle informatie doorgespeeld aan grote onderzoeksteams.

Wie iets weet over iemand die een vuurwapen bezit kan vertrouwelijk tippen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Leidt de tip tot de vondst van een vuurwapen dan kan dit maximaal 750 euro opleveren. De beloningsregeling bestaat al langer, maar was nog niet zo bekend. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil geen uitspraken doen over hoeveel tipgeld in het verleden is uitgekeerd. 

Dringende oproep

Afgelopen juni deden de politie en het Openbaar Ministerie nog een dringende oproep om wapenbezit te melden bij de politie. ,,Politie en justitie komen direct in actie als informatie binnenkomt dat iemand thuis of in de auto een wapen heeft’’, stelde officier van justitie Petra Willemse, destijds. Zij is gespecialiseerd in vuurwapens en excessief geweld. 

,,We hebben informatie nodig van bewoners en getuigen die bereid zijn al dan niet anoniem met de politie te praten. We willen iedereen duidelijk maken dat vuurwapenbezit niet normaal is en de risico’s groot zijn. Dus: meld het als je weet dat iemand een wapen heeft.’’

Uit onderzoek blijkt dat jongeren op steeds jongere leeftijd in aanraking komen met wapens. Incidenten waarbij minderjarigen met automatische wapens in het rond schieten, zijn allang geen zeldzaamheid meer.

In de strijd tegen vuurwapen kunnen bewoners van Rotterdam die bekend staan als ‘vuurwapen gevaarlijk’ door de politie preventief gefouilleerd worden. Het gaat daarbij om personen die door de officier van justitie zijn aangemerkt als zogeheten ‘veiligheidsrisico-subject’. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8957 stemmen