Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Weg papier! Recept bij ziekenhuizen voortaan digitaal

UPDATEZeven ziekenhuizen in Rotterdam en omstreken zijn overgestapt op het e-recept (digitaal recept). Hierdoor hoeven artsen geen papieren recept meer uit te schrijven en mee te geven. Het grote voordeel voor de patiënt: de apotheek kan het middel, mits voorradig, alvast klaarzetten. De patiënt hoeft dus niet meer eerst naar de apotheek om het recept in te leveren.

Het gaat om het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De Combinatie Apothekers Vereniging Rijnmond (CAVR) noemt het goed nieuws voor patiënten én apothekers. ,,Het betekent meer gemak voor patiënten en minder administratieve rompslomp voor apothekers’’, aldus een zegsman namens de koepel.

Artsen zijn eveneens blij met de nieuwe manier van uitschrijven. ,,Het digitaal versturen van recepten maakt dat we de patiënt meer service en veiligheid kunnen bieden,’’ zegt Marc Kok, reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis. “Het recept raakt niet meer kwijt en de medicatie ligt vaak al klaar bij het ophalen. Het werd ook tijd dat we afscheid namen van de fax.” 

Fraude

Bijkomend voordeel van de nieuwe werkwijze is dat fraude met recepten verleden tijd  is. In het verleden kwam het voor dat criminelen uit ziekenhuizen receptenboekjes stalen om ‘neprecepten’ mee uit te schrijven. De afgehaalde medicijnen werden vervolgens voor veel geld op de zwarte markt verkocht.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (20%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (68%)
80 stemmen