De Islamitische Universiteit aan de Bergsingel in Rotterdam
Volledig scherm
De Islamitische Universiteit aan de Bergsingel in Rotterdam © Google streetview

Weggestuurd van Islamitische Universiteit na 'seksklacht'

Twee studentes beschuldigen een bestuurder van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) van seksuele intimidatie. De vrouwen zijn naar de rechter gestapt, omdat ze na het indienen van een klacht prompt van de opleiding zijn verwijderd.

Quote

De vrouwen vonden nergens gehoor met hun klachten. Er was niet eens een vertrou­wens­per­soon beschik­baar. De mannen van het bestuur zeiden simpelweg: Jullie liegen. En als straf worden ze van de opleiding verwijderd.

Advocaat Emel Cekic

De twee studentes zeggen dat het lid van het College van Bestuur tot twee keer toe op dreigende toon seksuele toespelingen maakte. De advocaat van de Islamitische Universiteit, mr. Süzen-Akdemir, ontkent de beschuldigingen met klem. Verder wil zij niet ingaan op de zaak omdat het 'onder de rechter is'.

De eerste intimidatie zou begin juni zijn geweest, in een overleg waarbij ook een ander bestuurslid aanwezig was.

De bestuurder raakte geïrriteerd, stond op en ging vlak voor de twee vrouwen staan. Hij pakte zijn riem vast en gebaarde deze los te maken. Hij wees naar een achtergelegen ruimte en zei in het Turks: 'Ga naar achteren, ik zal het jullie geven.'

De twee studentes, 33 en 38 jaar oud, waren 'in shock en trilden van angst', zegt hun advocaat Emel Cekic. 'De seksuele verwijzing was overduidelijk. In een onderwijsinstelling is voorzichtigheid geboden, en zeker in een islamitische omgeving is dit het laatste wat je verwacht. Het was een traumatische ervaring.'

Getrouwd
De vrouwen, allebei uit Amsterdam, zijn getrouwd en hebben een gezin. Net als bijna alle vrouwen op de islamitische universiteit dragen ze een hoofddoek.

Niet veel later kwam het weer tot een incident. 'Of jullie willen of niet, jullie zullen door mijn handen gaan,' beet hij hen toe, zo blijkt uit het dossier dat in handen is van deze krant.

Kort geding
Deze week diende in Rotterdam een kort geding. De vrouwen eisen hun opleiding 'Islamitische Wetenschappen' te kunnen afronden, want dit studiejaar zijn ze niet meer welkom. Volgens de universiteit passen ze 'niet binnen de cultuur'.

Advocaat Cekic spreekt van een 'doofpot-affaire'. 'De vrouwen vonden nergens gehoor met hun klachten. Er was niet eens een vertrouwenspersoon beschikbaar. De mannen van het bestuur zeiden simpelweg: Jullie liegen. En als straf worden ze van de opleiding verwijderd.'

De twee vrouwen zeggen aangifte te hebben gedaan. Maar dat kon de politie uit privacyoverwegingen niet bevestigen.

De uitspraak van het kort geding is binnen 2 weken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam