Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Welke scholen hijsen de vlag met Rotterdam Pride?

Hijsen of niet hijsen, dat is de vraag die Rotterdamse onderwijsinstellingen krijgen voorgeschoteld nu de Rotterdam Pride dichterbij komt. Nog niet alle studieplekken bekennen kleur door een regenboogvlag te laten wapperen.

Donderdag start de Rotterdam Pride, een vierdaags evenement in de hele stad om seksuele diversiteit te vieren. Ter ere hiervan hijst rector magnificus Huibert Pols voor het eerst de regenboogvlag bij de Erasmus Universiteit. De universiteit wil op deze manier benadrukken dat iedereen er welkom is en zich er optimaal mag ontwikkelen, ongeacht gender of geaardheid. De regenboogvlag is wereldwijd het symbool voor acceptatie van seksuele diversiteit.

Op de Internationale Coming Out Dag op 11 oktober zal de veelkleur opnieuw wapperen op de universitaire campus. Op die dag doet ook roc Zadkine mee, door voor het eerst regenboogvlaggen in de masten van alle hoofdlocaties te hijsen.

#BOOS

Op de Hogeschool Rotterdam zal de gekleurde vlag dit jaar níet fladderen tijdens de Rotterdam Pride of op de Coming Out Dag. Vorig jaar was dit ook niet het geval en dat leverde een relletje op. 

Presentator Tim Hofman bezocht voor zijn internetserie #BOOS bestuursvoorzitter Ron Bormans om hem te dwingen tot het neerhalen van de hogeschoolvlag en het hijsen van de regenboogvlag. Bormans weigerde omdat de eigen, rode vlag er volgens hem al voor iedereen is, en dus óók voor mensen met een andere geaardheid of gender.

Toch heeft de hogeschool dit jaar aandacht voor diversiteit. Ze haakt aan bij Rotterdam Pride door morgen een eigen themadag te organiseren vol sprekers, debat en optredens. Daarmee voorziet de hogeschool in een behoefte, zo bleek uit een enquête van het tijdschrift Profielen.

Albeda College heeft besloten evenmin de regenboogvlag te hijsen op haar mbo-scholen in de stad. ,,Feitelijk staan wij gedurende het hele jaar stil bij dit onderwerp, want in onze huisregels staat dat we respect hebben voor elke gaardheid”, aldus een woordvoerder van Albeda.

DIRECTEUR HOGESCHOOL RDAM WIL GAYVLAG ZIJN EN PERSVOORLICHTER MOET POEPE | #BOOS AFL. 17

Johan is boos. Op de Hogeschool van Rotterdam. Want op Coming Out Day wil de school de regenboogvlag niet hijsen. Omdat ze neutraal willen blijven. Huh? Dus we gaan langs met megaveel kleine vlaggetjes. En grote vlaggen. Dan gaan we die vlag zelf maar hijsen. Ben jij ook boos?

In samenwerking met indebuurt Rotterdam