Volledig scherm
De Wensboom in het Alexandrium in Rotterdam. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Wensboom vraagt bij winkelend publiek aandacht voor armoede: ‘Het probleem wordt zwaar onderschat’

Een Wensboom in winkelcentrum Alexandrium in Prins Alexander moet bij het winkelend publiek de aandacht vragen voor armoede én kinderen een cadeautje met kerst bezorgen.

Op zaterdag 14 december staat-ie er weer: de Wensboom. Niet versierd met kerstballen, maar met zo’n tweehonderd kerstwensen van kinderen uit gezinnen met financiële zorgen. Winkelend publiek kan een kaartje meenemen en de cadeauwens gelijk vervullen.

Het is de zestiende keer dat initiatiefnemer Armoedeplatform Prins Alexander op zo’n manier de aandacht vraagt voor armoede. ,,De Wensboom staat midden in een druk winkelcentrum. We vragen niet om het oplossen van armoede, wel om aandacht voor het probleem’’, vertelt voorzitter Bart Starreveld. 

Op straat

,,Het wordt vaak zwaar onderschat, ook in Prins Alexander. Dan vragen mensen: ‘Is hier armoede dan?’ Het idee bestaat vaak dat iemand iets niet goed heeft gedaan. Maar je kunt vandaag een succesvolle makelaar zijn en morgen op straat leven’’, zegt Starreveld.

Quote

Je kunt vandaag een succesvol­le makelaar zijn en morgen op straat leven

Bart Starreveld

Als wijkpastor in Ommoord ziet hij elke dag armoede om zich heen. ,,Er is veel schaamte. Bijvoorbeeld als mensen rond de feestdagen geen geld hebben om veel te kopen. Juist tijdens kerst wordt het verschil het meest ervaren.’’

Schrijnend

,,Een op de vijf kinderen in Rotterdam groeit op in armoede’’, zegt Henk den Breejen, die het Wensboomproject al jaren coördineert. En schrijnend: kinderen erven die armoede. ,,Zij kunnen niet meedoen bij de sportclub en misschien geen cadeautje betalen als ze worden uitgenodigd voor een verjaardag.’’

De kinderen worden door het Armoedeplatform, een overlegorgaan van vijftien organisaties, benaderd via uitdeelpunten van de voedselbank en basisscholen. Op het kaartje mogen ze een of twee wensen schrijven van onder de 10 euro. Het Armoedeplatform zorgt ervoor dat de cadeautjes bij de kinderen terechtkomen.

Quote

Zij kunnen niet meedoen bij de sportclub en misschien geen cadeautje betalen als ze worden uitgeno­digd voor een verjaardag

Henk den Breejen

De Wensboom staat er op 14 december van 10.00 tot 15.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam