Volledig scherm
Op het stationsplein in Rotterdam staat vanaf najaar 2015 het kunstwerk Kissing Earth. © ANP Handouts

'Wereldbollen niet aanbesteed'

Kunstwerk Kissing Earth van Olafur Eliasson, beter bekend als de wereldbollen op het Stationsplein, zijn mogelijk niet Europees aanbesteed.

De Partij voor de Dieren in Rotterdam betwijfelt of de noodzakelijke procedures zijn gevolgd. ,,Is dat niet correct gebeurd, dan heeft dat gevolgen voor het hele plan,'' stelt burgerraadslid Ruud van der Velden.

Op Tenderned, het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid, zijn de wereldbollen niet terug te vinden. Ook blijven ze onvermeld op de site van de gemeente over geplande en lopende aanbestedingen en gegunde opdrachten.

Aanbesteding
Komt een kunstwerk boven een bepaald bedrag uit, dan is Europese aanbesteding verplicht. De drempelwaarde voor de aanschaf of het ontwerp van een werk ligt op 206.000 euro, voor uitvoering en plaatsing  5.150.000 euro. De totale kosten voor Kissing Earth worden geschat geschat op 1 tot 1,5 miljoen euro. 

Overigens kan op 'artistieke gronden' worden afgeweken van de aanbestedingsregels, maar die houden volgens de helpdesk Europa decentraal in de praktijk maar zelden stand.

Intussen groeit het verzet tegen de komst van een tien meter hoog kunstwerk op het Stationsplein. Een petitie op internet is inmiddels door bijna 2000 tegenstanders ondertekend, de facebookactie Pleurt op met je ballen heeft al meer dan 10.000 likes.

Volg AD Rotterdams Dagblad op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam