Volledig scherm
Het Wereldmuseum in Rotterdam. © anp

Wereldmuseum gaat samen met Nationaal Museum voor Wereldculturen

Het Wereldmuseum in Rotterdam gaat per 1 mei samen met het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMvW). Het museum blijft voorlopig aan de Willemskade.

Quote

Dit is een hele mooie uitkomst

Directeur Jan Willem Sieburgh

Het personeel van het museum is vanmiddag ingelicht. De samenwerking met het NMvW zat er al een tijd aan te komen. De gemeenteraad besloot in november van dit jaar om het museum jaarlijks vijf miljoen euro subsidie te geven op voorwaarde dat er een samenwerking kwam.

,,Dit is een hele mooie uitkomst”, zegt directeur Jan Willem Sieburgh. ,,In juni vorig jaar stonden we op punt van sluiten. Nog geen jaar later hebben we een subsidie van jaarlijks vijf miljoen en een prachtcollectie. Het mooie is dat het museum voor Rotterdam behouden blijft, dat de collectie behouden blijft en dat we de expertise van de mensen in Leiden erbij krijgen. Samen hebben we straks één van de mooiste etnografische collecties van de wereld.”

Samenwerking

Het NMvW is eerder ontstaan uit een samenwerking tussen het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrikamuseum in Berg en Dal. De twee organisaties krijgen één directeur en één raad van toezicht. Sieburgh, die aangesteld was als interim-directeur, legt zijn functie neer. Directeur Stijn Schoonderwoerd van het NMvW krijgt Rotterdam er als taak bij. Het is de bedoeling om voor het Wereldmuseum extra personeel aan te nemen, omdat het museum op dit moment onderbezet is.

Of het museum in het markante pand aan de Willemskade gevestigd blijft, is de vraag. Dat hangt af van de mogelijkheid om het pand te verbouwen. Als de plannen met het museum niet kunnen worden gerealiseerd in het huidige pand, is een verhuizing misschien nodig.

Kindermuseum

Opmerkelijk is dat het Wereldmuseum een kindermuseum krijgt, een nieuwe versie van wat vroeger het 'reispaleis' genoemd werd. ,,Hoe dat vormgegeven wordt, weet ik niet”, zegt Sieburgh. ,,Dat laat ik aan mijn opvolger over. Maar het Wereldmuseum heeft natuurlijk een rijke traditie op dat gebied.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam