Een tot intensive care-unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Het ziekenhuis heeft extra capaciteit vrijgemaakt voor de  toestroom van patiënten met het coronavirus.
Volledig scherm
Een tot intensive care-unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Het ziekenhuis heeft extra capaciteit vrijgemaakt voor de toestroom van patiënten met het coronavirus. © ANP/Sem van der Wal

Wereldopa John geeft het coronavirus een gezicht in de hoop dat anderen de ziekte bespaard blijft

CommentaarIn eenzaamheid gestorven. In drie keiharde woorden beschrijven de overlijdensadvertenties de laatste momenten die de coronaslachtoffers in isolatie doormaken.

De beelden van die laatste momenten kennen we uit Italië, waar de artsen camera’s hebben toegelaten tot de intensive cares om te laten zien hoe erg het is. Rijen zieken, zwoegend achter luchtmaskers. In Nederland zij we terughoudender. Privacy, te choquerend en ook angst om paniek te zaaien over de ernst van deze virusuitbraak.

Quote

Het diepe leed blijft buiten het zicht.

Onbedoeld is corona daardoor voor veel mensen nog die ziekte van het thuiswerken, de lege toiletpapierschappen, de caissières achter plexiglasstoepkrijten en zwaaiende grootouders op het balkon. Het diepe leed blijft buiten het zicht.

Nachtmerrie

Het leed van John Molkenboer en zijn familie. Molkenboer is een 66-jarige taxichauffeur uit Rotterdam. Twee weken geleden zette de hartpatiënt uit angst voor corona z’n wagen aan de kant. Je wist maar nooit. Het mocht niet baten. Hij heeft het virus toch opgelopen en ligt nu in coma in het IJsselland Ziekenhuis. In isolatie. ,,Mensen hebben geen idee wat voor nachtmerrie dit is’’, zegt zijn zoon Leroy. Hij deed zijn verhaal aan deze krant, over de hel waarin zijn vader en zijn familie beland zijn. ,,Om iedereen wakker te schudden.”

De kans is groot dat Molkenboer het niet redt. Afscheid nemen van zijn kleinkinderen kan dan niet. Het enige wat deze ‘wereldopa’ nu nog kan doen, is de ziekte een gezicht geven zodat meer kleinkinderen dit leed bespaard blijft. En dat heeft hij gedaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam