Volledig scherm
PREMIUM
Zijn toekomst ligt in de natuurbescherming, besloot Wietse van der Werf na een reis naar het poolgebied. © Its a wildlife

Werkloze jongeren opgeleid tot Sea Rangers

NatuurbeschermerDe Sea Ranger Service leidt werkloze jongeren op tot natuurbeschermer. In een bootcamp van twee weken stomen oud-mariniers en allerlei docenten hen klaar voor een leven op zee.

Wietse van der Werf is een opvallende verschijning in het wereldje van milieuactivisten. Colbertje, stropdas op een smetteloos overhemd, modieuze schoenen. Hij is wars van subsidie. Natuurbescherming kan ook bedrijfsmatig, vindt hij. ,,Wij zijn keihard commercieel'', roept hij halverwege het interview uit.

De geboren Utrechter (33) reisde met zijn organisatie The Black Fish de wereld over om te strijden tegen illegale visserij. Nu is hij in Rotterdam neergestreken voor zijn nieuwe onderneming, de Sea Ranger Service. De organisatie leidt werkloze jongeren op tot natuurbeschermer. Dit voorjaar begint de eerste groep aan de bootcamp, een combinatie van sport en cursussen als zeilen en duiken. Onder meer oud-mariniers verzorgen de trainingen.

De Sea Rangers zullen met zeiljachten surveilleren door visgebieden en natuurreservaten. Op zee functioneren zij als extra ogen van de autoriteiten, die zij bij onraad inschakelen. Zelf zijn de rangers ongewapend. Van der Werf ziet ze ook koraal en zeewier aanplanten. ,,Natuurherstel op zee, dat gebeurt nog nauwelijks.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam