Volledig scherm
Wethouder Adriaan Visser in de gemeenteraad. © ANP

Wethouder Adriaan Visser in het nauw door rapport Rekenkamer

UPDATEDe Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (financiën, grote projecten, D66) is in het nauw gebracht door een zeer kritisch rapport van de Rekenkamer over de mislukte miljoenensteun aan projectontwikkelaar LSI.

Visser was destijds topambtenaar en heeft bij het sluiten van de deal, in 2009, risico’s genegeerd en informatie achtergehouden, concludeert de Rekenkamer. ‘De ambtelijk aangedragen kritiek werd door hen als destructief (‘tegenwerking’) betiteld en niet op prijs gesteld’, staat in het rapport. Opeenvolgende colleges hebben de gemeenteraad onvolledig en onjuist geïnformeerd over de deal, stelt de Rekenkamer.

,,Het ziet er heel slecht uit voor wethouder Visser’', reageert Joost Eerdmans, fractievoorzitter van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam. Raadslid Ruud van der Velden, fractievoorzitter Partij voor de Dieren, noemt de conclusies ‘zeer herkenbaar’. ,,Doordrammen en immuun zijn voor kritiek, dat zie ik Visser nu ook doen. Kijk maar naar Feyenoord City en het Warmtebedrijf.’' De coalitie sluit echter de rijen. Raadslid Jan-Willem Verheij (VVD): ,,Visser was als ambtenaar niet politiek eindverantwoordelijk, dat was de wethouder. Hij heeft onder mandaat gehandeld en uitgevoerd wat hij moest uitvoeren.’' Over het functioneren van Visser tijdens zijn ambtenarentijd mag je in de raad niet spreken, zegt D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers. ,,Ambtenaren vallen onder de politieke verantwoordelijkheid van de wethouder. Als je hen in de raad bespreekt, verklaar je ze vogelvrij.’'

Visser zal zichzelf niet verdedigen in de raad. Dat doet wethouder Bas Kurvers (bouw, VVD), omdat het Schiekadeblok in zijn portefeuille zit. Eerdmans: ,,Ook al is Kurvers formeel verantwoordelijk, je kunt het verleden niet zomaar wissen.’' Het college, dat de conclusies van de Rekenkamer afwijst, laat weten het debat met de raad ‘met vertrouwen tegemoet te zien’.

Op het LSI-rapport werd al een jaar met spanning gewacht. De gemeente gaf 52 miljoen euro financiële steun aan LSI voor de bouw van een kantorenwijk in het centrum van Rotterdam. Uiteindelijk gingen de partijen in 2015 onverrichter zake uit elkaar en bleef de gemeente achter met de grond. Het geldt als een van de grootste financiële debacles van de afgelopen jaren, met een verlies van zeker 20 miljoen euro.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Rotterdam? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam