Dominique de Vries (tweede van links) zou de negen Syrische mannen opleiden tot volwaardige bouwvakkers.
Volledig scherm
Dominique de Vries (tweede van links) zou de negen Syrische mannen opleiden tot volwaardige bouwvakkers. © Sanne Donders

Wethouder: mislukken werktraject niet de schuld van Syriërs

Dat het werk- en leertraject van negen Syrische statushouders in Capelle aan den IJssel is mislukt, valt hen niet te verwijten. Dat stelt wethouder Marc Wilson. Volgens hem hield bouwbedrijf DSPPM zich niet aan de afspraken.

Negen Syrische mannen gingen afgelopen juni aan de slag bij het Capelse bouwbedrijf DSPPM. Ze zouden hier twee jaar blijven. In die jaren zouden ze alles leren om volwaardig bouwvakker te zijn om vervolgens kans te maken op een echte baan. 

Maar na een week kwamen ze niet meer. Eigenaar van het bouwbedrijf Dominique de Vries is boos over de gang van zaken. Hij wilde de mannen een kans op een toekomst bieden, maar dit eindigde voor hem in een fiasco, zegt hij. Wethouder Marc Wilson laat nu in een schriftelijke verklaring weten dat het niet de statushouders zijn die hier schuld aan hebben.

Scholing

Volgens hem hield DSPPM zich niet aan de afspraken. ,,De statushouders konden geen Nederlands leren omdat er op de werkvloer vooral Pools en Engels werd gesproken. Ook bleek DSPPM zich niet te houden aan de 24 tot 32 contracturen. De overige werkuren waren bedoeld voor scholing van de statushouders."

De wethouder betreurt de gang van zaken. ,,Ik had de statushouders via deze werkstage een opleiding, een baan en een toekomst gegund. We moeten onnodige en onterechte beschadiging van deze statushouders voorkomen. Dit hebben zij niet verdiend."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam