Volledig scherm
Pex Langenberg vanmiddag bij het debat over de Hoekse Lijn. © Sanne Donders

Wethouder Pex Langenberg treedt af om Hoekse Lijn-debacle

Wethouder Pex Langenberg (Verkeer en vervoer, D66) is afgetreden vanwege het debacle rond de Hoekse Lijn. De gemeenteraad verweet de wethouder nalatigheid, nadat hij vorig jaar voor het eerst te horen kreeg dat de aanleg van de metrolijn in grote problemen verkeerde. Hij greep niet in en informeerde de gemeenteraad pas na een half jaar.

Langenberg sprak tijdens zijn verdediging een mea culpa uit, waarna hij uiteindelijk de eer aan zichzelf hield. ,,Ik heb mezelf de afgelopen tijd de vraag gesteld: heb ik goed gehandeld? Ik heb naar eer en geweten gehandeld, maar op sommige momenten had ik scherper kunnen zijn. Ik ben misschien iets te goedgelovig geweest. Ik kreeg geruststellende berichten van de ambtelijke dienst over de planning.’’

Langenberg sloot af door de zeggen dat hij ‘zich genoodzaakt voelde' om zijn 'functie neer te leggen’.

Langenberg is de tweede gevallen wethouder van het huidige college. Vorig jaar ruimde Leefbaar-wethouder Ronald Schneider het veld vanwege de miljoenenstrop bij podium Waterfront. Ook in dit dossier kreeg de dienst Stadsontwikkeling ernstige verwijten.

Aanleiding voor het raadsdebat was het rapport van de Onderzoekscommissie Hoekse Lijn, die is ingesteld door de Rotterdamse raad. De conclusie was dat de wethouder ‘onvoldoende regie en coördinatie’ heeft gevoerd en er was sprake van ‘een gebrekkige voorbereiding’. Toen was al duidelijk dat Langenberg bungelde.

De ombouw van de spoorlijn naar een metroverbinding tot aan het Hoekse strand zou eigenlijk september 2017 gereed zijn, maar de metro gaat nu in het uiterste geval pas december 2018 rijden. De kostenoverschrijding bedraagt 90 miljoen, op een oorspronkelijke begroting van 330 miljoen euro. Reizigers vanuit Hoek van Holland zijn sinds het opheffen van de treinverbinding met Rotterdam aangewezen op busvervoer.

Volg hieronder het twitterverslag vanuit de raad of kijk live mee via deze link:

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4219 stemmen