Volledig scherm
Wethouder Ronald Schneider zette vorig jaar een streep door het hoofdpijndossier © AD

'Wethouder verzweeg goede wil Rabobank bij CS-kwartier'

Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling, Leefbaar Rotterdam) heeft cruciale informatie achtergehouden over de mislukte miljoenensteun aan projectontwikkelaar LSI. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. Raadsleden  eisen opheldering.

Schneider zette vorig jaar een streep door het hoofdpijndossier, maar het debacle rond ontwikkelaar LSI blijft vragen oproepen. Voorafgaand aan zijn besluit om te stoppen met de prestigieuze vastgoedplannen naast het Centraal Station, meldde hij niet dat de Rabobank nog wél vertrouwen had in het project. Deze informatie had de miljoenenverliezen mogelijk kunnen beperken, stellen raadsleden nu.

Jan van Nieuwenhuizen, lid van de raad van bestuur van de Rabobank, blijkt in februari vorig jaar persoonlijk langs te zijn geweest op het stadhuis. De boodschap luidde dat de bank alsnog de eerste twee fases wilde financieren van het 'Schiekadeblokterrein', onder meer de bouw van een hotel aan de Delftsestraat. Dat zegt LSI-directeur Luc Smits: ,,De Rabobank twijfelde eerst, maar wilde uiteindelijk toch doorgaan. Ik heb de wethouder een paar dagen na dit bezoek gesproken. Financiering of niet, het was duidelijk dat hij er mee wilde stoppen,'' aldus Smits.

Het is opvallend, omdat deze ommezwaai niet staat vermeld in het uitgebreide feitenrelaas dat de wethouder onlangs naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Ook kunnen diverse raadsleden zich niet herinneren dat het gesprek is genoemd in de vertrouwelijke voortgangsrapportages.

,,Dit is voor mij nieuwe informatie,'' zegt VVD-raadslid Jan-Willem Verheij. ,,Hier wil ik meer van weten. Al eerder hebben we gevraagd om het hele verhaal. Het is onhandig van de wethouder om de raad niet mee te nemen. Hij heeft een gedeelde verantwoordelijkheid.''

PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn noemt het 'een kwalijke zaak'. ,,Dit had mogelijk de verliezen kunnen beperken en de ontwikkeling in het gebied kunnen stimuleren. Want nu ligt het helemaal stil.''

Het relaas bevestigt de vermoedens van SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn, namelijk dat Schneider 'zo snel mogelijk af wilde van het lijk in de kast dat Karakus had achtergelaten.' ,,Zo snel en met zo min mogelijk schade. Dat is vanaf het begin zijn koers geweest.''

In september vorig jaar trok de gemeente de stekker uit de samenwerking met LSI en de bank. De directe schade bedroeg in elk geval 7 miljoen euro, de schuld die LSI had openstaan. In 2009 kocht de gemeente de grond voor 52 miljoen euro van LSI om de bouw een impuls te geven.

Een uitgebreide reconstructie zaterdag in AD Rotterdams Dagblad

In samenwerking met indebuurt Rotterdam