Volledig scherm
Wethouder Adriaan Visser neemt de petitie in ontvangst. © Het Rotterdams Klimaat Initiatief

Wethouder Visser wil af van kolen in de Rotterdamse haven

De Rotterdamse havenwethouder Adriaan Visser (D66) kreeg vanmiddag een petitie overhandigd tegen de contractverlenging van overslagbedrijf EMO – de grootste kolenoverslag van Europa. Hij gaf aan sympathiek tegenover de petitie te staan: ,,Als wethouder wil ik ook van die kolen af, en zelfs 'zo snel mogelijk'."

Visser gaf aan al veel te doen om de kolenoverslag in de Rotterdamse haven uit te faseren: in gesprek met overslagbedrijf EMO, om tafel bij het bij het havenbedrijf en op bezoek bij minister Wiebes om aan te dringen op een kolentaks. Het specifieke verzoek - om alles op alles te zetten om te voorkomen dat het contract van de kolenoverslag nu tot 2043 verlengd wordt - legt hij echter naast zich neer. De wethouder zegt daarover niet te gaan.

Vatan Hüzeir, initiatiefnemer van de petitie, is blij dat de D66-wethouder meer doet dan hij tot nu toe liet blijken. Toch vindt Hüzeir dat de wethouder een stuk verder moet gaan. ,,De voorgenomen contractverlenging gaat lijnrecht in tegen de ambities van het klimaatakkoord van Parijs. Politiek gezien kan de wethouder een sterk statement maken en alle wegen bewandelen om voor dit contract te gaan liggen. In plaats daarvan wijst de wethouder op verantwoordelijkheid van anderen.”

Het Rotterdams Klimaat Initiatief verzamelde de afgelopen weken zo'n tweeduizend steunbetuigingen voor de petitie, op straat en online. Rotterdammers en andere bezorgde burgers roepen havenwethouder Visser in de petitie op het huurcontract met de kolenoverslag met maximaal vijf jaar te verlengen, in plaats van de nu voorgenomen 25 jaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam