Volledig scherm
Wethouder Kurvers stapt in zijn dienstauto. © Archieffoto Sanne Donders

Wethouders krijgen half miljoen extra voor auto en chauffeurs

Het Rotterdamse stadsbestuur heeft voor de komende jaren een half miljoen euro extra nodig om zichzelf rond te laten rijden en woordvoerders te betalen. Dat is een direct gevolg van de keus van een jaar geleden om tien wethouders aan te stellen, het hoogste aantal ooit en twee meer dan bijvoorbeeld Amsterdam. 

Het half miljoen komt boven op de 5 miljoen euro die al was begroot aan kosten voor ondersteuning, zoals auto’s, chauffeurs, politiek assistenten, woordvoerders en secretaresses. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die volgende week op het stadhuis wordt besproken.

Quote

Zo zie je maar, dit college is echt met zichzelf bezig

Joost Eerdmans

,,Het grootste college is daarmee ook het duurste college ooit’’, briest Joost Eerdmans, fractieleider van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam, met elf zetels de grootste. Hij waarschuwde bij het aantreden van het zespartijencollege (VVD, GroenLinks, D66, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP) al voor de kosten van tien wethouders. ,,Zo zie je maar, dit college is echt met zichzelf bezig. De containers lopen over, er wordt bezuinigd op de buitenruimte, maar hier is blijkbaar wel geld voor. Schaamteloos’’, stelt hij.

Van de 500.000 euro worden een extra auto betaald, twee extra fulltime chauffeurs, twee extra persvoorlichters en één extra gastheer/gastvrouw. Dat is nodig omdat volgens de gemeente de groei van zes naar tien wethouders ook geleid heeft tot een ‘groei van vervoersbewegingen’. Oftewel, er worden meer dienstreizen met de auto gemaakt, al pakken de twee GroenLinks-wethouders Arno Bonte en Judith Bokhove naar verluid vooral de fiets. De uitbreiding is maar tijdelijk, voor drie jaar, tot aan het eind van deze collegeperiode in 2022.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

Volledig scherm
© Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8021 stemmen