Volledig scherm
Schneider (links) en Langenberg: 'Wie betaalt de 2,9 miljoen euro?' © AD

Wethouders op ramkoers door tekort om bieb op Zuid

Wethouders Ronald Schneider (bouwen, Leefbaar) en Pex Langenberg (cultuur, D66) liggen met elkaar op ramkoers naar aanleiding van een tekort van 2,9 miljoen euro bij het project Hart van Zuid.

Het conflict kwam woensdag aan het licht na vragen van VVD-raadslid Maarten van de Donk tijdens een commissievergadering. Langenberg weigerde aanvankelijk te antwoorden. Na een schorsing kwam hij tot inkeer. Schoorvoetend moest hij erkennen dat de raad in oktober op de hoogte had moeten worden gesteld van het feit dat de Bibliotheek Rotterdam niet 2000, maar 'slechts' 500 vierkante meter wenst te betrekken in het te bouwen Kunstenpand op Zuid.

Die volgens de Bibliotheek 'noodzakelijke' terugtrekkende beweging leidt bij gebrek aan een alternatief tot een forse schadepost. Tot zichtbare verbijstering van de aanwezigen onthulde Langenberg vervolgens de hoogte van het tot dan toe angstvallig geheim gehouden bedrag: 2,9 miljoen euro.

Aanvullend krediet
Vraag is nu wie opdraait voor dat tekort: Langenberg, Schneider of de toch al armlastige en verzelfstandigde Bibliotheek? Of wordt de raad gevraagd om aanvullend krediet?

,,Tijdens onze retraite (voorjaarsoverleg college, red.) in mei zullen we hier een heel forse discussie over voeren,'' aldus Langenberg. De raad eist evenwel duidelijkheid op korte termijn en voelt zich voor het blok gezet. Over minder dan twee weken moeten de fracties zich definitief uitspreken: 'ja' of 'nee' tegen het Hart van Zuid?

,,Het is duidelijk dat de heren heibel hebben,'' zegt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn. ,,Maar als ze hun plan financieel alsnog sluitend willen krijgen, zullen ze hun verlies wel moeten nemen. Of de één of de ander schraapt het binnen de eigen portefeuille bijeen, of beiden. Als ze het de bieb door de strot duwen, dan weten ze één ding zeker: dan valt de bieb omver.''

Alarm
Langenberg liet woensdag al doorschemeren geïrriteerd te zijn over zijn collega Schneider. Die had volgens hem eerder alarm moeten slaan over de relatief hoge prijs per vierkante meter (190 euro), die de Bibliotheek geacht werd te betalen. Schneider zelf schitterde door afwezigheid; hij wenste geen tijd vrij te maken voor de raad. Langenberg moest daarom in zijn eentje de kastanjes uit het vuur halen. Ook dat heeft kwaad bloed gezet, bevestigen bronnen op het stadhuis.

Volgens Judith Bokhove (GroenLinks) heeft het college het onheil grotendeels over zichzelf afgeroepen. ,,Ze zijn akkoord gegaan met een kaartenhuis dat onder het vorige college in elkaar is gezet. Nu er één kaart wegvalt, dreigt de boel in te storten.'' Bokhove eist aanvullende financiële zekerheden. ,,Het college komt met te veel nieuwe informatie op een te laat moment.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
9543 stemmen