‘Wie steelt onze rozen en peperplanten?’

VideoWie heeft het toch gemunt op hun rozen, peperplanten en krokussen? De bewoners van Bergpolder en Liskwartier hebben geen idéé wie ’s nachts hun plantjes steelt.

Buurtbewoners van de Rotterdamse wijken Bergpolder en Liskwartier piekeren zich suf over de nachtelijke dief die sinds mei planten uit hun geveltuinen ontvreemdt. ,,Ergens is het grappig’’, vindt buurtbewoner Lawrence (63). ,,Maar ook zielig.”

De Rotterdammer was behoorlijk teleurgesteld toen hij op een ochtend de lege bakken zand aantrof waar voorheen drie peperplanten groeiden. Na de renovatie van zijn woning deed Lawrence zijn best om de straat mooi te houden. Als de gevels netjes zijn en er mooie planten in staan, krijgen de buurtbewoners daar een goed gevoel van, redeneerde hij. Ook moest een volle bos planten zijn geveltuin redden van een poepplek voor honden. Lawrence twijfelt nu of hij aangifte gaat doen voor de peperplanten, die 2 euro per stuk kostten.

Overbuurvrouw Tonny Mahn (67) overkwam hetzelfde. ,,Probeer ik de buurt op te fleuren met bloemen, krijg ik dit’’, zegt zij boos. Ze gaf begin dit seizoen zo’n 30 tot 50 euro uit aan voorjaarsbloemen, krokussen, rozen en hulst. ,,Alles is weg. Bij mijn buurman precies hetzelfde verhaal.” Om de waarde van de planten gaat het haar nog niet eens. ,,Blijf met je tengels van mijn spullen af’’, zegt ze.

Volledig scherm
Buurtbewoner Rien Tuk bij de lege plantenbak. © Frank de Roo

Buurman Rien Tuk (53) was het zat nadat een dief zijn rozemarijn uit de geveltuin ontvreemdde. Hij deed wel aangifte, kaartte het probleem aan in een wijkvergadering en zocht contact met de media. Met die aandacht hoopt hij ‘een eind aan de klucht te maken’.

De politie is op de hoogte van de plantendiefstal, zegt woordvoerder Wessel Stolle. Er is een buurtonderzoek gestart. Ook wordt uitgezocht of er camerabeelden zijn.

Het blijft een raadsel, vindt de buurt. Volgens Mahn laat de dief geen sporen achter en veegt hij of zij het zand zelfs nog netjes terug. De dief heeft het vooral op kleine planten gemunt. ,,Die zijn ongezien mee te nemen, zonder dat er groen uit de tas steekt”, zegt Tuk.

Planten waarvan de wortels diep in de grond zitten zijn veilig. Tenminste, dat hoopt hij dan maar. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (20%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (11%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (69%)
1454 stemmen