Volledig scherm
Iwona Galla © FOTO POLITIE

Wie vermoordde de Poolse Iwona? Politie heropent onderzoek

De politie heeft het onderzoek naar de moord op een Poolse vrouw die in Schiedam woonde en zestien jaar geleden werd vermoord, heropend. Door het Openbaar Ministerie is 20.000 euro tipgeld uitgeloofd.

Het slachtoffer is Iona Galla. Ze was 31 jaar toen haar stoffelijk overschot werd gevonden in een woning aan de Vuurdoorn in Naaldwijk. Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

De Poolse vrouw was destijds naar Nederland gekomen met de bedoeling geld te verdienen voor een betere toekomst in Polen. Ze vond werk in een tomatenkwekerij in het Westland, maar stapte op een bepaald moment over naar de hennepteelt omdat ze met het knippen van de planten meer kon verdienen. Haar Poolse vriend die ze in Nederland had leren kennen en met wie ze samenwoonde aan de Edisonstraat in Schiedam-Oost, vertelde ze daar niet over.

Op 6 mei 2003 werd Iwona ’s ochtends in alle vroegte thuis opgehaald door een vriendin. Die nam haar mee naar haar woning in Naaldwijk waar op zolder een hennepkwekerij was ondergebracht. Vermoedelijk was Iwona op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en werd ze vermoord door iemand die de wiet wilde stelen. De dader ging er na de moord met een partij gedroogde henneptoppen en een flinke hoeveelheid geld vandoor.

Confrontatie

Volgens het scenario van de politie heeft de dader de bewuste ochtend het huis in Naaldwijk in de gaten gehouden. Toen de bewoonster daar wegreed om Iwona op te halen, ging hij via de achterkant het huis binnen, kennelijk niet wetend dat daar het 9-jarige stiefzoontje van de bewoonster was. De jongen lag nog te slapen. Toen de bewoonster met Iwona thuiskwam, hield de man zich rustig totdat de Naaldwijkse het jongetje naar school bracht. Toen moet volgens de politie de fatale confrontatie tussen Iwona en haar moordenaar hebben plaatsgevonden.

Het onderzoeksteam gaat er vanuit dat de dader wist dat op de zolder van de woning een wietplantage was en dat hij bekend was in de Westlandse drugsscene. Het cold case-team dat zich met de onopgeloste moord bezighoudt hoop dat zestien jaar na dato mensen zich misschien nog herinneren dat na de moord iemand in hun omgeving ineens over een partij gedroogde wiet beschikte of flink wat geld had. En dat ze zich melden.

Volledig scherm
De woning in Naaldwijk waar zestien jaar geleden de moord werd gepleegdde © FOTO POLITIE

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam