Volledig scherm
Wijkagent Reyon Groeneveldt in het Kralingse Bos: ,,We willen hier de rust bewaren. Het is een natuurgebied waar we zuinig op zijn. © Frank de Roo

Wijkagent waarschuwt ijsverkopers: 'doe het niet!'

IJsjes verkopen in het Kralingse Bos op een warme dag? Daar staat een fikse boete op. Toch gebeurt het vaak tijdens de zomer. Wijkagent Reyon Groeneveldt waarschuwt: doe het niet!

,,Je krijgt een boete van minimaal 180 euro”, zegt wijkagent Reyon Groeneveldt stellig. Hij kan niet duidelijk genoeg zijn: het is verboden om ijsjes, frisdrank, snoepjes of wat dan ook te verkopen in het Kralingse Bos. Toch gebeurt dit veel tijdens warme zomerdagen.

Ondernemende lui zien hun kans schoon en gaan met een karretje richting het park. Daar waar menig Rotterdammer van de zon komt genieten, is het goed geld verdienen. Maar laat dat nou net niet de bedoeling zijn.

,,In de APV staat dat het verboden is om te venten. De gemeente heeft besloten dat dit niet mag in het Kralingse Bos”, zegt Groeneveldt. ,,Toch gebeurt het ieder jaar weer en zelfs steeds meer. Ik wil nu echt heel duidelijk maken dat het verboden is. In het begin waarschuw je nog, maar je kunt niet blijven waarschuwen.”

Boetes

Quote

Als iedereen hier van alles mag komen verkopen, wordt het een chaos en een troep

Reyon Groeneveldt

Ook handhavers van de gemeente Rotterdam controleren hierop. Vorig jaar kregen zo’n vijftien verkopers een proces-verbaal. De boetes kunnen in de honderden euro’s lopen en alles kan in beslag worden genomen. Schaafijs, dat vooral geliefd is onder Surinamers, en andere lekkernijen kunnen worden ingenomen.

Waarom Groeneveldt zo streng handhaaft? ,,Het is in de zomer ontzettend druk in het Kralingse Bos, maar we willen nog enigszins de rust bewaren. Het is een stuk natuurgebied waar we zuinig op zijn. Als iedereen hier van alles mag komen verkopen, wordt het een chaos en een troep. Dat moeten we niet willen.”

Daarnaast benadeelt het de gevestigde horecaondernemers in en om het park, zegt hij. Die hebben er last van als zonnende bezoekers hun ijsje krijgen aangereikt. Opstaan en een ijsje halen bij de betreffende gelegenheid is dan niet meer nodig.

Last

,,Ik zou ook graag een karretje hebben en door het park rijden”, zegt horecaondernemer John van Weenen. Hij bestiert Beachhouse Kralingen, aan de ingang van het park. ,,Maar ik krijg daar ook geen vergunning voor. Dan vind ik het ook niet fijn als andere mensen het wel doen, want ik merk dat en heb daar veel last van. Terwijl ik het toch juist van de warme zomerdagen moet hebben.”

Er is maar een gelukkige die vanuit een kraam ijsjes mag verkopen. ,,Er is één Italiaanse ijsboer met een vergunning”, vertelt Groeneveldt. ,,Hij is echt de enige en dat komt doordat hij die vergunning al twintig jaar heeft. Nog voordat besloten werd dat venten in het Kralingse Bos verboden is. Hij mag de vergunning behouden, maar zodra hij ermee stopt, is het helemaal over.”

De wijkagent hoopt dat hij deze zomer geen boetes meer hoeft uit te schrijven. ,,Mijn ervaring is dat veel mensen dondersgoed weten dat het niet mag, maar toch proberen met een schnabbeltje wat bij te verdienen.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8306 stemmen