Volledig scherm
De plaatsing van zonnepanelen bespaart circa 4000 ton aan CO2. © Shutterstock

Wijkbewoners kopen zonnepanelen op schooldaken

De daken van de basisscholen De Margriet, De Boog en Dakpark in respectievelijk de wijken Blijdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken worden komende zomer volgezet met zonnepanelen. Wijkbewoners zonder eigen dak kunnen dan in hun eigen woonomgeving duurzame energie afnemen die, aldus een gemeentewoordvoerder, tevens wat vriendelijker is geprijsd.

De gemeente Rotterdam sloot hierover gisteren samen met twee energiecoöperaties en scholenstichting BOOR een overeenkomst.

Op de daken van de drie basisscholen kunnen tussen de 900 en 1000 zonnepanelen geplaatst worden door Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom. Deze twee energiecoöperaties willen dat duurzame energie bereikbaar is voor alle Rotterdammers. Vandaar dat zij, als wijkbewoners besluiten zonnepanelen aan te schaffen, op zoek gaan naar financiële ondersteuning voor deze kopers. Want veel inwoners van Bospolder-Tussendijken, Schiemond en Blijdorp vallen in de lagere inkomensgroepen.

Stroomverbruik

Al die nieuwe zonnepanelen op de drie schooldaken wekken jaarlijks 300.000 kWh duurzame elektriciteit op. Dat is gelijk aan het stroomverbruik van 120 tot 150 gezinnen. Ook wordt op deze manier in 25 jaar tijd circa 4000 ton CO2-uitstoot bespaard. CO2 is een gas dat sterk bijdraagt aan het broeikaseffect.

Quote

,Dit is een mooi voorbeeld van energie­tran­si­tie op wijkniveau

Duurzaamheidswethouder Arno Bonte

Als dit initiatief slaagt, breidt BOOR het project uit naar zeventig andere schoolgebouwen. Zo kan deze schoolkoepel de ambitie om haar gebouwen energieneutraal te maken verwezenlijken. Duurzaamheidswethouder Arno Bonte is dan ook in zijn nopjes met dit proefproject. ,,Dit is een mooi voorbeeld van energietransitie op wijkniveau.''

Bewoners die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@delfshavenenergiecooperatie (omwonenden van De Boog en Dakpark) of paneeldelen@blijstroom.nl voor bewoners van Blijdorp.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam