Win reis naar Taiwan met nietsdoen

Een reis naar Taipei in Taiwan winnen met nietsdoen. Het kan binnenkort op het Schouwburgplein in Rotterdam. Daar wordt gezocht naar de beste dagdromer, ofwel man of vrouw die het beste is in anderhalf uur nietsdoen zonder in slaap te vallen. 

Volledig scherm
Deelnemers aan een eerdere editie van de Space-Out Competition. © Woops Yang

Tachtig deelnemers, jong en oud, zitten straks op yogamatten op het plein in het centrum van Rotterdam te dagdromen. Een moment van rust in de drukke stad en dat kunnen mensen goed gebruiken, stelt de Zuid-Koreaanse kunstenaar Woops Yang. Zij is de bedenker van de Space-Out Competition, die voor het eerst werd gehouden in 2014 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Yang bedacht het kunstproject, omdat zij merkte dat nietsdoen door veel mensen als tijdverspilling wordt gezien. ,,Ik had een burn-out en voelde mij extreem angstig als ik niks deed, of niet op een bepaalde manier productief was.'' Ook veel andere mensen hebben volgens haar, door de vele prikkels in het leven, last van dit probleem. 

Prikkels

Volledig scherm
Kunstenaar Woops Yang is de bedenker van de Space-Out Competition die voor het eerst in Seoul, Zuid-Korea in 2014 plaatsvond. © Woops Yang

Tijdens de wedstrijd is het juist de bedoeling dat mensen zich volledig afsluiten van prikkels. Het wordt een 'verstilling in de stad als contrast tegenover stress en digitale overconsumptie'. Praten is dan ook verboden. En het gebruiken van mobiele telefoons is helemaal uit den boze. 

Het is de eerste keer dat de competitie in Europa wordt gehouden. Dat gebeurt op zaterdag 26 augustus om 15.00 uur op het Schouwburgplein in Rotterdam. Wie denkt goed te kunnen dagdromen, kan zich inschrijven. Deelnemers worden uitgekozen op grond van hun motivatie om mee te doen.

Toeschouwers kunnen tijdens het evenement stemmen op hun favoriet. De tien met de meeste stemmen maken kans op de hoofdprijs. Tijdens het evenement wordt de hartslag van de kandidaten om het kwartier gemeten. De publiekslieveling met de laagste hartslag is de winnaar. Het bedrijf van de Zuid-Koreaanse kunstenaar biedt de winnaar een reis naar de vijfde editie van het evenement aan, die vindt plaats in Taiwan op 15 oktober. 

FRANK Foundation

"Hoe fijn is het om even lekker niks te doen en om met dat niks doen een reis naar Taiwan te winnen?", aldus de heren van Wakker gisteren op RTV Rijnmond. Helemaal gelijk! Durven zij het aan? @...

The 4th International SPACE-OUT Competition, Rotterdam, Netherlands

제 4회 국제 멍때리기 대회, 로테르담 The 4th International Space-out Compatition in Rotterdam, Netherlands Space Out Competition 2017, 26 augustus 15:00-18:00 @Schouwburgplein Rotterdam LET OP!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam