Windstoten teisteren Rotterdam: Hollandsche IJsselkering gaat dicht

updateMet heftige windstoten van rond de zestig kilometer per uur maakt Rotterdam zich op voor een onstuimige dag. In de loop van de middag is de kans groot dat kades in Rotterdam onderlopen, waarschuwt de gemeente. Ook de avondspits zal drukker zijn dan normaal.

Volledig scherm
Fietsers trotseren de stormachtige wind op de Erasmusburg. © ANP

Het onstuimige weer zorgde vanochtend voor een drukke ochtendspits. En ook in de loop van vanmiddag wordt als gevolgd door de windstoten, afgewisseld met korte buien, veel verkeersdrukte verwacht. Ondanks de harde windstoten - bij Hoek van Holland kunnen ze oplopen tot negentig kilometer per uur - is er in de regio Rotterdam geen sprake van een storm, legt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza uit. Alleen op de Waddeneilanden wordt 9 beaufort (het aantal waarbij er sprake is van een storm) verwacht. De onstuimigheid zou vannacht moeten oplossen, waardoor het weer morgen een stuk rustiger is.

In combinatie met het springtij is het waarschijnlijk dat kades in Rotterdam zullen onderlopen als gevolg van de harde wind. Bij hoogwater plaatst de gemeente Rotterdam afzettingen op de lager gelegen kades van het Noordereiland en vanaf Bolwerk naar de Plantagelaan. Rotterdammers en bezoekers worden gewaarschuwd om hun auto’s langs de kades weg te halen. Als het nodig is, sleept de politie de auto’s weg. De gemeente adviseert om de berichtgeving in de gaten te houden. Op de site van de gemeente Rotterdam zijn de waterstanden bij te houden op een hoogwaterkaart.

Keringen

De Hollandsche IJsselkering gaat vanmiddag om 2 uur dicht, heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt. De Maeslantkering blijft open, die gaat pas dicht bij een waterhoogte van 3 meter boven NAP. De verwachting is dat het water aan het eind van de middag een hoogte van 2,41 meter boven NAP bereikt. De organisatie bekijkt nog of er andere waterkeringen dicht moeten in verband met de storm en de verhoogde waterstanden.

Ook de Hefbrug staat inmiddels in ‘de stormstand’, laat Stadsbeheer weten.

De KLM heeft 159 Europese retourvluchten geannuleerd in verband met de verwachte hinder door de storm rond Schiphol. 

In Dordrecht wordt dinsdag rond 19.00 uur beperkte overlast verwacht in het historische havengebied, meldt de gemeente. Bij een verwachte waterstand van 1,96 meter boven NAP kan er water op diverse kades komen te staan. Het KNMI verwacht voor dinsdag in de kustprovincies storm met zware windstoten met een snelheid van 80 tot 100 kilometer per uur.

Volledig scherm
Tijdens de storm van januari 2018 kwam het rivierwater aan de Buiten Walevest in Dordrecht opnieuw boven het niveau van de vensterbank. © Victor van Breukelen
Volledig scherm
Er wordt een flinke storm verwacht in Rotterdam. © ANP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam