Volledig scherm
Gezellig is anders, winkelen in een bouwput. Toch weten veel mensen ook dat het even niet anders kan en dat er iets moois voor terugkomt. © Frank de Roo

Winkeliers Koperwiek zien omzet dalen door verbouwing

De verbouwingen bij De Koperwiek eisen hun tol. Winkeliers zien hun omzet dalen doordat steeds minder mensen naar het winkelcentrum komen.

Modern met hoge plafonds, openbare toiletten, speelvoorzieningen en veel horecagelegenheden. Dat is de Capellenaren beloofd. Over een paar jaar moet winkelcentrum De Koperwiek onherkenbaar zijn. Mooier en meer passend bij de tijd van nu.

Maar tot die tijd is het afzien. Vooral voor de winkeliers die hun klanten soms niet kunnen verstaan door de herrie of die onvindbaar zijn doordat ze tijdelijk moesten verhuizen. De ondernemers moeten hun best doen om hun hoofd boven water te houden, simpelweg doordat ze minder klanten in hun winkel krijgen.

,,Het is een hoop herrie hè", zegt Leny van Munster bijna schreeuwend om boven het geluid van de werkzaamheden uit te komen. Op het Stadsplein zijn bouwvakkers druk in de weer met graafmachines.

Sfeer

,,De Koperwiek is voor mij het dichtstbijzijnde winkelcentrum dus als ik snel iets nodig heb, kom ik er nog wel", vertelt Van Munster. ,,Maar ik vind de verbouwing heel vervelend. Ik ga niet meer om gezellig te winkelen."

Dat de sfeer in het centrum door de verbouwingen flink is afgenomen, is een probleem. Maar ook de parkeergelegenheid zorgt voor een teruglopend aantal klanten. ,,Er komen nu wel honderd parkeerplekken bij, maar dat is veel te laat. We zitten al maanden in deze ellende. Ze doen alles tegelijkertijd. Werkzaamheden bij het gemeentehuis, de bouw van de parkeergarage, de verbouwingen aan de Koperwiek, de aanpak van de rotondes", somt een winkelier op die niet met zijn naam in de krant wil.

Quote

Onderne­mers zijn zwaar getroffen

Henk Goudberg

Henk Goudberg, voorzitter van de winkeliersvereniging, is bang dat er ondernemers over de kop zullen gaan. ,,Ondernemers zijn zwaar getroffen. De gemeente doet echt moeite om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar als de consument niet meer komt, hebben we een probleem."
Goudberg zou graag zien dat ondernemers compensatie krijgen. ,,Want de omzetten zijn met wel 20, 30 procent gedaald."

Schoenenzaak Let's Go Shoes vertrekt alweer na vijf weken. Vandaag sluit de zaak haar deuren. ,,Het was niet haalbaar om hier te blijven. We wilden hier eigenlijk een blijvende zaak vestigen, maar wat we hier draaiden op een hele dag, draaien we ergens anders in een halfuur", vertelt Monique die in de winkel werkzaam was. ,,Het is echt drama en ik hoor van alle ondernemers om me heen dat het door de verbouwing komt dat het zo rustig is. Straks gaat iedereen failliet."

Capellenaar Hermine Verschelling noemt het 'een waardeloos winkelcentrum'. ,,En dit gaat nog jaren duren. Het is dat ik even wat kaarsen moest hebben en ik doe er af en toe nog een boodschap, maar ik kom hier niet voor mijn lol."

Drama

Dat geldt ook voor Geertje, die nu zelfs haar boodschappen bij De Terp haalt in plaats van bij 'haar' Albert Heijn in de Koperwiek. ,,Ik probeer de Koperwiek echt zoveel mogelijk te vermijden. Parkeren is ook een drama. Je moet vier rondjes rijden voordat je eindelijk je auto kwijt kunt."

De hoop is dat Black Friday het centrum een boost zal geven. Klanten kunnen vrijdagavond 24 november tot 23.00 uur komen shoppen. Het festijn heeft niets met de verbouwing te maken, laat een woordvoerder van verhuurder Wereldhave weten. ,,We willen altijd een plek creëren waar mensen graag verblijven."

Volledig scherm
Er staan borden om de weg te wijzen. © Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (44%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (36%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4040 stemmen