Volledig scherm
Winkelcentrum de Koperwiek in Capelle aan den IJssel. © Frank de Roo

Winkels Capelle zondag voor kerstdagen eerder open

Capellenaren kunnen de zondag voor de kerstdagen langer shoppen. Winkeliers in Capelle aan den IJssel mogen per uitzondering al om 9.30 uur open. Het besluit van de gemeente valt niet bij de hele gemeenteraad in goede aarde.

De Albert Heijn-vestigingen in de Koperwiek, Capelle Schollevaar en winkelcentrum De Terp dienden eerder een verzoek in bij het Capelse college van burgemeester en wethouders om in het kader van de feestdagen op zondag 24 december 2,5 uur eerder de deuren te mogen openen. Die verordening, waar een meerderheid van de gemeenteraad mee akkoord ging, geldt voor alle ondernemers in de IJsselgemeente. Winkeliers zien de vroegere openstelling als een groot economisch belang, aangezien de kalkoen en de kerststol dan een paar uur eerder ingeslagen kunnen worden.

,,Ik sta hier met gemengde gevoelens, maar bovenal met een treurig hart’’, liet SGP-raadslid Arnold Weggeman aan zijn collega’s in de raad weten. Voor de staatsgereformeerden is zondagsrust sowieso een heet hangijzer. Dat winkels in Capelle aan den IJssel sowieso op zondag vanaf 12.00 uur open mogen, is de partij al een doorn in het oog. Dat ze speciaal voor de feestdagen het slot al om 09.30 uur van de deur mogen doen, steekt Weggeman: ,,Dit voelt als een mes in onze rug. Dit gaat niet alleen om 2,5 uur eerder open gaan. Het gaat om het principe’’, besluit Weggeman, doelende op de zondagsrust.

Kansloos

De ChristenUnie en het CDA schaarden zich achter Weggeman. Toch bleek de oproep van de christelijke partijen om het besluit terug te draaien, eigenlijk al op voorhand kansloos. Leefbaar Capelle, met 14 zetels verreweg de grootste partij in de raad, is op één raadslid na sterk voorstander van een vroegere zondagsopenstelling. ,,De zondagsrust van de christelijke partijen ken ik niet’’, vertelt Leefbaar-raadslid Carel Santman. ,,Zoals veel andere Capellenaren, werk ik de helft van de zondagen. Voor een meerderheid van de Capelse samenleving wil en kan de zondagsrust niet naleven.’’

Ook de VVD, PvdA en D66 hebben geen enkel bezwaar tegen het voorstel van de drie Albert Heijn-filialen. Anneloes van der Klauw (D66) vindt de ongelukkige planning van de kerstdagen reden genoeg om met de hand over het hart te strijken: ,,Dit is een uitzonderlijke situatie. Pas in 2023 doet deze situatie zich weer voor.’’

Buurgemeente Krimpen aan den IJssel, dat geen zondagsopenstellingen kent, besloot eerder de oproep van de drie grote supermarkten in winkelcentrum Crimpenhof - Dirk van den Broek, Emté en Albert Heijn - om op zondag 24 december überhaupt open te mogen, niet te honoreren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam