Volledig scherm

Winkels in Rotterdam willen open tijdens dodenherdenking

Rotterdam houdt mogelijk een koopavond op 4 mei. Het zou voor het eerst zijn dat er tijdens dodenherdenking gewinkeld kan worden in de binnenstad.

De winkeliers zullen om 20 uur twee minuten stilte in acht nemen en hun klanten hierop attenderen, zegt Dominique van Elsacker van Urban Department Store (UDS), de vertegenwoordiger van eigenaren en ondernemers in de Rotterdamse binnenstad.

Quote

Wij adviseren gemeenten met klem om geen toestem­ming te geven voor de avondopen­stel­ling op 4 mei

Woordvoerder Nationaal Comité 4 en 5 mei

Een woordvoerder van wethouder Maarten Struijvenberg (economie) laat weten dat er volgende week een overleg is op het stadhuis. ,,Het is zes jaar geleden dat dodenherdenking op een vrijdag viel. We hebben dit nog niet eerder aan de hand gehad en moeten kijken of dit wel mag volgens de winkeltijdenwet.'' 

Het is gebruikelijk dat winkels om 19 uur sluiten op 4 mei. Volgens informatie op Rijksoverheid.nl moet de gemeente toestemming geven voor avondopenstelling.  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is daar geen voorstander van. ,,Wij adviseren gemeenten met klem om uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geen toestemming te geven voor de avondopenstelling op 4 mei'', aldus een woordvoerder. 

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) steunt die oproep aan de gemeenten. Het voornemen van de winkels voor de avondopenstelling op 4 mei noemt het CIDI op Twitter 'ongepast en gevoelloos'. 

Ook Willem Gerbers, bestuurslid van Stichting Rotterdams Comité ter Behartiging van Nationale Belangen Rotterdam, 'staat niet te juichen'. De stichting, die onder auspiciën van de gemeente valt, organiseert onder meer herdenkingen in de stad. ,,Ik zit niet voor niks in het bestuur ervan'', zegt Gerbers. ,,Wij vinden 4 mei een belangrijk moment om te herdenken. Er moet een afweging worden gemaakt tussen de economische, commerciële belangen van de winkeliers en de herdenking van de oorlogsslachtoffers. Juist in een stad als Rotterdam vind ik herdenken heel belangrijk.''

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf laat weten dat haar partij het ‘onacceptabel’ vindt als de winkels de avond van de dodenherdenking open blijven.

Rotterdam zou volgens Detailhandel Nederland de eerste gemeente zijn waar gewinkeld mag worden tijdens dodenherdenking. ,,We zien wel eens uitzonderingssituaties, maar die zijn op één hand te tellen'', aldus directeur Sander van Golberdinge.

,,Als horecaondernemers open mogen, mogen wij dat ook'', meent Van Elsacker. ,,In de horeca is het al járen zo.'' Vorig jaar waren de winkels voor het eerst open op Goede Vrijdag na een aanpassing in de apv, de gemeentewet. ,,Ook 4 mei werd daarin genoemd.''

Ze verwacht dat er voldoende draagvlak is onder winkeliers. ,,Koopavond is altijd druk en dan is het ook nog eens meivakantie.''

Poll

Moeten winkels open zijn tijdens dodenherdenking?

  • Ja, ik wil die avond kunnen shoppen. Cafés zijn toch ook open? (5%)
  • Nee, dat is zeer ongepast (74%)
  • Waarom niet? Iedereen herdenkt op z'n eigen manier (21%)
9567 stemmen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam