Volledig scherm
De Rodenrijselaan in Rotterdam-Noord. In deze straat zullen leegstaande winkelpanden een andere functie krijgen. © AD

Winkels in vier Rotterdamse wijken getransformeerd tot woningen

In de Rotterdamse wijken Feijenoord, het Oude Noorden, Crooswijk en Charlois worden leegstaande winkels getransformeerd tot woningen of andere voorzieningen, zoals een huisartsenpost of fysiopraktijk. Het gaat om een pilot waarmee het Rotterdamse college het winkelaanbod wil aanpakken. De proef gaat drie jaar duren. 

In Feijenoord, het Oude Noorden, Crooswijk en Charlois staan veel winkels leeg.  In totaal zullen negentig winkels worden getransformeerd. Om dit voor elkaar te krijgen, gaan transformatiemanagers met de vastgoedeigenaren in gesprek over het leegstaande vastgoed. 

Experts 

Als een vastgoedeigenaar bereid is om mee te werken dan helpt de gemeente mee met het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Deze vastgoedeigenaren kunnen ook een beroep doen op een pool van experts, waaronder een architect, bouwkundige en financieel adviseur. Zij bieden begeleiding bij het transformatieproces. 

,,Met name kleinere vastgoedeigenaren weten niet goed hoe ze bijvoorbeeld een leegstaande winkel kunnen veranderen naar een woning‘’, laat de woordvoerder van wethouder Barbara Kathmann weten. ,,Wij kunnen daarbij helpen.‘’ 

De Tollenstraat, Noordsingel, Rodenrijselaan, Crooswijkseweg, Putsebocht en Katendrechtse Lagendijk zijn enkele straten die deel uitmaken van de pilot. 

Tijdrovend

De gemeente lanceerde eerder het project Wonen in Winkels, waarbij Rotterdammers kunnen wonen in een verbouwde winkel. Er was veel animo, maar het project liep vertraging op. Het wijzigen van een winkelruimte in een woning bleek qua administratie veel tijd te kosten. Ook het onderzoek naar paalrot was tijdrovend. Volgens de woordvoerder moet het nu sneller kunnen gaan. ,,We pakken nu niet enkele winkelpanden aan, maar meerdere panden tegelijk. We hoeven dus niet steeds opnieuw onderzoek te doen. Bovendien hebben we met de pool van experts meer kennis in huis.‘’  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam