Fidan Ekiz
Volledig scherm
PREMIUM
Fidan Ekiz © Joost Hoving

Wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt

ColumnMarktkooplieden zijn woedend omdat Rotterdam de weekmarkten verbiedt, terwijl ze in veel andere gemeenten wel doorgaan. Begrijpelijk. Maar het besluit, dat burgemeester Aboutaleb drie weken terug nam, is hard nodig. We kunnen de verantwoordelijkheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen (helaas) niet meer bij de burgers leggen. De verregaande maatregelen - intelligente lockdown - zijn (hoezeer ook te laat) niet voor niets genomen. Vermijd grote groepen. Social distancing is de enige optie. Ik zeg maar steeds: wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt.

Quote

We doen dit voor de bescher­ming van ouderen en zwakkeren

Fidan Ekiz

Mensen zijn terecht bang voor hun financiële toekomst. Maar vergeet niet: terwijl de economie piepend tot stilstand komt, vechten mensen op dit moment voor hun leven. Gisteren lagen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenverspreiding 1191 patiënten met het coronavirus op de intensive care. Er zijn nog zo'n 200 ic-bedden beschikbaar voor nieuwe coronapatiënten. Het RIVM houdt er rekening mee dat op het hoogtepunt, verwacht wordt half april, 2500 coronapatiënten een ic-bed nodig hebben. 

Ziekenhuizen verwachten volgende week 2400 bedden klaar te hebben. Volgens minister Hugo de Jonge is het kabinet voorbereid op fase 3, de crisisfase: als er meer dan 2400 ic-bedden nodig zijn in Nederland waaronder 1900 voor coronapatiënten. In deze fase is er te weinig plaats op de intensive care en moet worden gekozen wie in aanmerking komt voor een bed. Welke criteria daarbij gaan gelden, weet niemand. Maar bij de gedachte alleen al slaat de schrik me om het hart. Een oplossing is dat meer ic-patiënten naar Duitsland worden overgebracht. Het land neemt nu al patiënten uit andere landen over, ook uit Nederland. Dit is waar we nu staan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam