Volledig scherm
Een inwoner van Hoek van Holland houdt een per vergissing doodgeschoten kauw omhoog © ANP

Woede in Hoek van Holland om afschieten huiskraaien

RotterdamSchietnetten, vangkooien. Alles gooit Arie den Hertog in de strijd om de 20 à 30 Indische huiskraaien in Hoek van Holland te vangen, maar de vogels zijn de man vaak te slim af. Nu schiet hij ze, tot groot verdriet van Stichting Faunabeheer en enkele inwoners, één voor één met een persluchtbuks af.

Volledig scherm
Arie den Hertog © Vara
Volledig scherm
Huiskraaien © Thinkstock

'Het gaat inderdaad niet voorspoedig. Het is iets voor de lange adem', zegt Arie den Hertog van Duke Faunabeheer, die in opdracht van de provincie Zuid-Holland de huiskraaien probeert uit te roeien.

De provincie wil van de huiskraaien af, omdat de beestjes in de toekomst voor overlast zouden kunnen zorgen. Ze horen hier niet thuis, vindt de provincie. De vogels kunnen een bedreiging vormen voor inheemse dieren, zoals andere vogels, kikkers en hagedissen. Met name de stichting Faunabescherming is fel tegen de ruiming.

Broedseizoen
Den Hertog is al enige tijd bezig met een race tegen de klok. Hij hoopt voor het broedseizoen alle vogels gedood te hebben om geen nieuwe aanwas te krijgen, maar de vraag is of dat gaat lukken.

De huiskraaien lokken met voer en vervolgens in groepjes vangen met schietnetten en vangkooien is niet gelukt. De intelligente dieren kwamen er vrijwel onmiddellijk achter dat ze in de buurt van Arie den Hertog beter niet in groepen naar de grond konden komen. Den Hertog kan nu naar eigen zeggen niets anders dan de huiskraaien met een persluchtbuks neerschieten. 'Als ze mijn auto zien, hoor ik al een alarmroep. De vogels zijn zo verrekte slim', aldus de licht gefrustreerde vogelvanger.

Pauline de Jong van stichting Faunabescherming vindt dat er veel te snel naar afschieten, het uiterste middel, wordt gegrepen. 'In de ontheffing staat dat hij alleen de laatste vogels, waarbij eerdere methoden faalden, mag neerschieten. Nu blijkt dat het zo'n beetje de hele kolonie betreft,' aldus De Jong, die bovendien van mening is dat het neerschieten van de vogels tot onveilige situaties leidt. 'Maar waarschijnlijk kunnen wij niets tegen het afschieten doen'.

Den Hertog geeft toe dat hij ook liever de dieren had gevangen. 'Je probeert eerst A en B en dit is C', legt hij uit. 'Nu maar hopen dat de kraaien ook niet wat verzinnen voor plan C of straks D, E en F. Maar we gaan door tot de laatste huiskraai dood is.'

Bedreiging
Niet alleen stichting Faunabescherming keurt het afschieten van de vogels af. Vandaag stapte een woedende inwoner van de Rotterdamse deelgemeente met een stok op Den Hertog af. 'Je zal het altijd zien, ik had net per ongeluk een kauw doodgeschoten - die beesten lijken op 50 meter afstand erg op elkaar -, toen de buurtbewoner aan kwam lopen. Hij dreigde mij met een stok in de nek te slaan', aldus Den Hertog, die vertelt vaker te maken te hebben met agressieve reacties. 'Vaak kom je er met een gesprek wel uit, maar deze man was niet voor rede vatbaar. Als ik zou terugkomen, sturen ze een knokploeg op me af.'

Den Hertog heeft melding bij de politie gedaan van het dreigement en is geenszins van plan te stoppen met zijn werkzaamheden. 'Op een gegeven moment wen je aan dit soort reacties. Ik verwacht nog zo'n 20 keer terug te moeten.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam