Woede om respectloze video waarin stagiaire bejaarde te kakken zet

videoEen Rotterdamse mbo-studente maakt behoorlijk wat woede los door respectloos over ouderen te praten. Een filmpje waarin zij ontevreden praat over haar stagewerkzaamheden wordt volop gedeeld op sociale media. Op het Albeda College is ze voorlopig niet meer welkom. Inmiddels heeft ze ook een excuusvideo gemaakt. 

In het filmpje van haar Snapchataccount is een oudere vrouw in een rolstoel te zien. Een meisje dat de rolstoel vooruit duwt, vraagt hardop: ‘Kan iemand mij even uitleggen waarom ik in de stad moet gaan lopen met deze oude mensen? Ik heb hier geen tijd voor, ik schaam mij kapot.’ Vervolgens lacht een ander meisje en klinkt: ,,Jezus, echt, mag ik alsjeblieft terug naar huis?”

Stage

Het meisje dat de beelden maakte, volgt bij Albeda de opleiding tot helpende in de zorg. Zij loopt stage bij een oudereninstelling van Laurens en wordt zodoende geacht op stap te gaan met de bewoners. Maar daar heeft zij blijkbaar geen zin in. 

Oudereninstelling Laurens was ‘vanzelfsprekend geschokt’, bij het zien van het filmpje. ,,Toen we wisten dat het een stagiaire van ons was, was er contact met Albeda. Die heeft ons verteld dat de opleiding passende maatregelen heeft genomen.’’

In een tweede filmpje, dat ook volop gedeeld wordt, verbaast zij zich over alle boze reacties: ,,Als ik dit wil plaatsen op mijn Snapchat, dan doe ik dat. Ook al film ik jouw opa, je moeder, je tante. Ik heb niks te maken met jou, heb niks te maken met jouw buurman.” 

Quote

Als ik dit wil plaatsen op mijn Snapchat, dan doe ik dat

Schandalig

Ze noemt het ‘haar mening’ dat ze het ‘schandalig vindt om met die mensen door de stad heen te lopen’. ,,Als jij dat fijn vindt, kom mijn werk overnemen dan. Want niemand heeft hier tijd voor.”

Het Albeda College heeft geschokt gereageerd op de beelden, waarin te zien is hoe onprofessioneel de studente zich uitlaat over werken met ouderen. ,,Wij zijn hier onaangenaam door verrast en zeer ontstemd over”, luidt een verklaring. ,,Voor ons is het glashelder dat dit niet past bij de beroepshouding die wij van onze studenten verwachten.”

Quote

Dit meisje heeft duidelijk hulp nodig bij het hebben van correct gedrag

Woordvoerder Albeda

Het meisje is voorlopig niet welkom in de lessen en uiteraard ook niet meer op haar stageadres. ,,Over een paar dagen voeren wij met haar een ernstig gesprek over haar beroepshouding. Op deze manier met ouderen omgaan kan gewoon niet en daar zullen wij haar fors op aanspreken”, aldus een woordvoerder van Albeda.

Het is niet mogelijk om de studente direct van de opleiding te gooien. ,,Wij hebben zorgplicht naar onze studenten, hoe gek dat ook klinkt. Dit meisje heeft duidelijk hulp nodig bij het hebben van correct gedrag. Ze heeft inmiddels ook een excuusfilmpje opgenomen maar het kwaad is al geschied.”

In het excuusfilmpje - dat hieronder te zien is - gaat de studente diep door het stof. ,,Ik begrijp dat dit heel asociaal en vervelend is overgekomen. Ik bedoelde het totaal niet zo. Op dat moment dacht ik echt niet na.  Het is sowieso stom geweest. Ik heb er ook spijt van. Ik maak fouten, jullie maken fouten. Iedereen maakt fouten en van je fouten moet je leren. En daar heb ik nu van geleerd.''

Volledig scherm
Still uit de video. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam