Volledig scherm
© Gemeente Schiedam

Woede om studentengrap: 'Groot deel Schiedam plat'

Studenten van de Rotterdamse Willem de Kooning Academy hebben zich de woede van de gemeente Schiedam op de hals gehaald. In een brief die zij hebben verspreid kondigen ze aan dat driekwart van de stad plat gaat en een havenbestemming krijgt.

In de brief, die door studenten van de Rotterdamse Willem de Kooning Academy is verspreid in Schiedam, is te lezen dat 'het huidige stadsbeeld een flinke transformatie zal ondergaan'.

Onder de naam Schiedam Green Dock kondigen zij aan dat de grootste veranderingen plaatsvinden in de wijken Oost, Zuid en West, ongeveer driekwart van de jeneverstad.

Afgebroken
'Deze woonwijken worden in verschillende fases afgebroken en heringericht tot havengebied. Zo zullen in de eerste fase de huidige bewoners ondergebracht worden in vervangende woningen,' is te lezen in de brief van Schiedam Green Dock, die morgen zelfs een informatieavond houdt in Monopole aan de Hoogstraat om de plannen toe te lichten.

Volledig scherm
© Schiedamgreendock

De aankondiging leidde de afgelopen dagen tot flink wat verontruste telefoontjes van Schiedammers. Maar de gemeente Schiedam zegt van niets te weten en benadrukt op geen enkele wijze betrokken te zijn bij de inhoud van dit schrijven.

Fabels
'De in de brief genoemde plannen beschouwen wij als fabels,' stelt een zegvrouw van de gemeente. 'Ook over een eventuele informatieavond is ons niets bekend. De gemeente betreurt het dat deze brief tot ongerustheid kan leiden en stelt een onderzoek in naar de afzender.'

Justin Boot, student aan de Willem de Koning Academy en beheerder van de website, zegt in een reactie dat de studenten nooit de intentie hebben gehad om Schiedammers 'de stuipen op het lijf te jagen'. 'Als dat wel zo is, dan was dat niet de bedoeling,' zegt hij.

Welk doel Schiedam Green Dock dan wel voor ogen heeft, laat Boot in het midden. 'Woensdag komt de aap uit de mouw, want de aangekondigde informatieavond gaat wel degelijk door. Dan zullen wij duidelijk maken wat we met deze actie willen bereiken, want we hebben een hoger doel. Maar zeker is dat we niemand willen bang maken, we willen de boel alleen maar opschudden.'

Onbekenden
De studenten van de Willem de Kooning Academy zijn geen onbekenden in Schiedam. Zo'n 400 leerlingen werken in opdracht van de gemeente drie maanden lang aan een project. Zij onderzoeken de kansen van de jeneverstad en zoeken naar creatieve invullingen voor het centrum.

De school is op de hoogte van het project. In hoeverre de studenten de vrijheid hebben elk idee uit te voeren, kan een woordvoerster niet zeggen. 'De studenten worden begeleid door een aantal docenten en doen dus niets op eigen houtje. Wij gaan er vanuit dat zij hiervan ook op de hoogte zijn.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam