Volledig scherm
In geen enkele stad ter wereld is het voor gezinnen zo goed toeven als in Helsinki. © EPA

Wonen in een gezinsvriendelijke stad? Verlaat Rotterdam en verhuis naar Helsinki

Wie met zijn familie in een grote stad wil wonen, kan maar beter zijn heil zoeken buiten Rotterdam. De stad komt op het lijstje met ‘beste steden voor gezinnen’ niet verder dan plek 62. Helsinki staat op nummer één, gevolgd door Quebec en Oslo.

De Duitse verhuis- en opslagreus Movinga heeft bij het opstellen van de lijst gekeken naar zaken als veiligheid, de betaalbaarheid van huizen en de luchtkwaliteit. Rotterdam doet het vooral slecht op recreatievoorzieningen voor kinderen. Als alleen naar die factor zou worden gekeken, zou de stad zelfs nog lager eindigen. De relatief hoge kosten voor levensonderhoud en onderkomen dragen eveneens bij aan de magere score.

De top 25 wordt bijna volledig gedomineerd door Canadese, Duitse en Scandinavische steden. De eerste Nederlandse stad op de lijst is Amsterdam op plek 58. Utrecht staat een paar plaatsen achter Rotterdam, op 68. Den Haag komt zelfs helemaal niet voor in de ranglijst, waar in totaal 150 steden op staan. Het Turkse Istanboel is hekkensluiter. 

Helemaal nieuw zijn de geluiden over de vermeende gezinsonvriendelijkheid van Rotterdam niet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde vorig jaar nog dat uit de vier grote steden in ons land opvallend veel jonge gezinnen vertrekken naar kleinere gemeenten. 

Het tij is wel een beetje aan het keren, zei Tanja Traag, socioloog bij het CBS, eerder tegenover het AD. Niet omdat die gezinnen zo dol zijn op Rotterdam, maar vooral omdat een groter en beter huis buiten de stad door de krapte op de woningmarkt voor velen onbereikbaar is geworden.

De beste steden ter wereld voor gezinnen 

1. Helsinki

2. Quebec

3. Oslo

4. München

5. Kopenhagen

6. Stockholm

7. Reykjavik 

8. Calgary 

9. Montreal 

10. Göteborg

Bron: Movinga

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam