Volledig scherm
Joep Beckers en Charlotte Posthuma met hun zoon Julius wonen sinds een half jaar in een voormalige fietsenwinkel © Sanne Donders

Wonen in voormalige winkels rukt op

De plaatselijke bakker en slager zijn langzaam uit het straatbeeld verdwenen, maar voor de lege winkels gloort een nieuwe toekomst. De panden, met imposante etalages, worden steeds vaker omgebouwd tot woningen. Deze winkelwoningen bieden ruimte, licht én inkijk.

'Gazelle', prijkt boven de deur. Maar de lichtreclame is inmiddels gedoofd. En wie naar binnen kijkt, ziet geen fietsenwinkel, maar de keuken van Joep Beckers en Charlotte Posthuma.

Ze wonen ruim een half jaar in het voormalige Rijwielhuis De Jong aan de Schepenstraat, dat ze hebben omgebouwd tot hun 'droomhuis'. ,,We wilden in de binnenstad van Rotterdam wonen en waren op zoek naar een bijzonder huis - in ieder geval niet een 13 in een dozijn-woning. Toen we deze ruimte zagen, hebben we niet lang getwijfeld,'' zegt Posthuma.

Vooral de oudere bewoners vinden het fijn dat er weer leven is in de zaak, merken ze. Tijdens het koken wordt er volop naar ze gezwaaid en geknikt. Last van de inkijk hebben ze niet. ,,Ik kan best wel mensenschuw zijn, maar het valt reuze mee,'' zegt Beckers. ,,We zijn hier nieuw in Blijdorp en hebben al veel contact met buurtbewoners. Sommigen komen zelfs op de koffie.'' Privacy is er ook, haasten ze zich te zeggen: hun woonkamer is aan de achterzijde en bovendien iets verhoogd.

Wonen in de winkel. Het begint langzaam maar zeker een trend te worden. Kleine middenstanders verdwijnen en de leegstaande winkelruimtes worden her en der omgebouwd.

Het is nog pionierswerk. Het vergde Beckers en Posthuma wel wat fantasie om de mogelijkheden te zien toen ze de ruimte voor het eerst betraden. De oude winkel was zwaar verwaarloosd, en de fietsenkelder was alleen via een buitendeur te bereiken. ,,Toch ik zei meteen: Joep, we moet het kopen! We zijn best wel impulsief en optimistisch. Pas later besef je dat het ook wel een risico is.''

Lees vrijdag het hele verhaal in AD Rotterdams Dagblad

In samenwerking met indebuurt Rotterdam