Volledig scherm
Schiedammer Cor P. (voor) met twee medeverdachten. © Jan Hensema

Zaak Tattookillers is er een van de lange adem

Ze zijn op vrije voeten: de Schiedamse broers Cor (36) en Brian P. (31). Dus kwamen ze gisteren op eigen gelegenheid naar de rechtbank voor het moordproces tegen de vier Tattookillers, waar justitie hen onder schaart. Voor niets, want de rechtzaak werd afgeblazen omdat één van de advocaten zich plotseling had teruggetrokken.

De Schiedammers én medeverdachten Hendrik S. (44) en Evert S. (37) worden door justitie gezien als leden van een moordeskader dat bondgenoot Ono Kuut (30) uit Enschede liquideerde en in de duinen van Hoek van Holland begroef. Dat was negen jaar geleden. Gisteren zou dan worden begonnen met het vijf dagen durende proces, maar er kwam een kink in de kabel.

De advocaat van Brian P. trok zich een dag voor de zitting terug. Daarnaast had Hendrik S. nog maar net een nieuwe raadsman in de arm genomen: de Rotterdamse strafpleiter Sander Janssen. En die had zich amper al in het dossier kunnen verdiepen. Janssen verdedigt immers ook Willem Holleeder en die eist momenteel eerst de aandacht op. De advocaat verwacht dat het proces tegen Holleeder ‘ergens media april volgend jaar’ zal worden afgerond. ,,Eerder zal ik dus geen tijd voor deze zaak hebben.’’

Vergelding

Voor de rechtbank zat er niets anders op dan de rechtszaak te stoppen en de rest van de dag te gebruikem voor overleg. Maandagochtend wordt duidelijk hoe de rechtbank verder wil: uitstellen? Of toch beginnen en dan alleen met de twee verdachten – Cor P. en Evert S. – van wie wel de raadsmannen beschikbaar zijn? Dat is in elk geval zoals het Openbaar Ministerie (OM) dat graag heeft.

Kuut zou zijn vermoord als vergelding voor het per ongeluk doodschieten van een Amsterdamse crimineel. De Tattookillers zouden zijn gedwongen Kuut om te leggen.

Gisteren werd duidelijk dat Cor P. alias ‘de Paling’ en Brian P. niet meer achter de tralies zitten. De broers belandden in de bajes na een mislukte liquidatie in Amsterdam in 2009. Straf uitgezeten? ,,De zegen van God,’’ antwoordde Cor na de zitting.

Gedaantewisseling

De Schiedammer heeft een gedaantewisseling ondergaan. De lange haren hebben plaatsgemaakt voor een gladgeschoren hoofd, op de neus staat een stijlvolle bril en het lichaam lijkt afgetraind.

Omdat hij diverse malen aan de politie ontsnapte, kreeg Cor P. de bijnaam De Paling. Hij sprong zelfs een keer uit een arrestantenbus en wist vlak bij zijn huis in Schiedam aan een agent te ontkomen door in de haven te duiken en naar de overkant te zwemmen. Dankzij zijn advocaten glibberde hij ook zo nu en dan door de mazen van de wet. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5119 stemmen