Volledig scherm
Beeld "De verwoeste Stad" © ANP

'Zadkine moet blijven staan op Plein 1940'

RotterdamHet beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine moet blijven staan op Plein 1940 in Rotterdam. Dat adviseert een speciale commissie onder leiding van oud-korpschef Aad Meijboom. 'Beeld en plek horen bij elkaar', is de conclusie.

De discussie over het verhuizen van 'Jan Gat' naar het plein bij Rotterdam Centraal houdt Rotterdam al maanden in zijn greep. In februari gaf de stad het Centrum Beeldende Kunst (CBK) de opdracht om diepgaand onderzoek te doen naar de mogelijke verplaatsing van het beeld naar het Stationsplein, waar Zadkine de functie van een soort Vrijheidsbeeld moest krijgen.

De commissie sprak een hele reeks deskundigen, en toetste het plan op onder meer financiële, historische en juridische aspecten. Het verkassen van De Verwoeste Stad is technisch mogelijk, zo luidt de mening, maar twijfels waren er of het monument bij CS wel tot zijn recht zou komen.

'Naar het oordeel van de commissie is er geen reden om het beeld te verplaatsen die opweegt tegen de functie van het beeld en de gegroeide relatie met Plein 1940,' stelt de commissie vast. 'De stad heeft ankerpunten nodig die blijven zoals ze zijn.'

Wethouder Antoinette Laan (VVD, kunst en cultuur) is 'helemaal happy' met het advies van de commissie. 'We zullen dit met een positief advies aan de raad voorleggen,' zegt ze. Wel moeten het beeld en Plein 1940 meer aandacht krijgen in de stad.

Nieuw, robuust en gedurfd kunstwerk
Met dit advies aan het college van burgemeester en wethouders, is tegelijkertijd de weg vrij voor de opdracht voor een 'nieuw, robuust en gedurfd kunstwerk met de blik op de toekomst' op het Stationsplein. 'Dat juichen wij van harte toe,' stelt de commissie.

Inmiddels is er een ander gezelschap bezig met een advies over een toekomstig beeld op het Stationsplein. Het zou kunnen zijn dat deze plek tijdens een soort 'overgangsperiode' een poosje leeg kan worden gelaten, zo valt te lezen.

'Of bijvoorbeeld een Rotterdams beeld zoals de Miereneter (Le Tamanoir) van Alexander Calder of een ander beeld uit de huidige collectie voor een bepaalde periode te plaatsen als experiment voor maat en schaal.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam