Mondkapjes.
Volledig scherm
Mondkapjes. © EPA

Zakenduo maakt lange reis naar Rotterdam voor mondkapjes (maar komt bedrogen uit)

Een Britse en een Chinees-Australische ondernemer zijn voor niets naar Rotterdam afgereisd voor een grote partij mondkapjes. Hun was door een Nederlandse bedrijf verteld dat in de havenstad miljoenen kapjes klaarlagen, maar eenmaal ter plekke stonden ze voor een dichte deur. Ze zeggen ongeveer 1,2 miljoen euro te hebben aanbetaald voor de kapjes, waar in Azië momenteel een grote vraag naar is vanwege het coronavirus.

Dat meldt de publieke zender NOS, die de koopovereenkomst heeft ingezien. Een bedrijf uit Purmerend had de buitenlandse ondernemers beloofd dat in Nederland zo’n 20 miljoen kapjes op voorraad lagen, waarvan een groot deel in Rotterdam. De twee hebben aangifte gedaan bij de politie.

Het Australische bedrijf TKL Health DD was op zoek naar grote hoeveelheden mondkapjes. De eigenaar van dit bedrijf is Chinees-Australisch en heeft vrienden en familie wonen in Wuhan, het gebied waar de uitbraak van het coronavirus begon. De eigenaar wilde iets doen aan het grote tekort van mondkapjes en schakelde daarvoor het Britse bedrijf ConectID in om deze te kopen en te versturen naar China.

Amsterdams hotel

Aan het bezoek aan Rotterdam ging het nodige vooraf. De ondernemers kwamen aan in Amsterdam en zouden daar in een hotel een vertegenwoordiger van het Purmerendse bedrijf ontmoeten. De bedoeling was dat ze samen naar de locatie zouden gaan om de productie te zien, maar niemand kwam opdagen. Nadat de ondernemers vroegen waar zij bleven, kregen ze te horen dat er vertraging was. Maar ook de dagen erna kwam niemand van het Purmerendse bedrijf opdagen en waren ze telefonisch niet meer bereikbaar. Ze gingen nog naar het adres in Rotterdam waar een groot deel van de voorraad zou liggen, maar ook dat was dus tevergeefs.

De buitenlandse ondernemers stuurden een mail naar het Purmerendse bedrijf waarin stond dat ze aangifte hebben gedaan. Hierop reageerde het Purmerendse bedrijf met het verzoek om alle aanklachten in te trekken en de resterende 70 procent van de rekening te betalen in bitcoins. Het bedrijf uit Purmerend was voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar.

Tekort aan mondkapjes

Twee weken geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al voor een chronisch tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. In Japan, maar ook in andere Aziatische landen, zijn de meeste mondkapjes uitverkocht. Ook aan andere producten is een tekort. Maandag nog maakten gewapende overvallers een bezorger in Hongkong honderden rollen toiletpapier afhandig. Verder is er bijvoorbeeld een run op ontsmettingsmiddelen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam