Volledig scherm
Deze zomer liepen honderden mensen lopen mee met de stille tocht voor het slachtoffer van de brute verkrachting in De Esch. Foto ter illustratie. © Phil Nijhuis

Zaterdagavond stille tocht in Rotterdam tegen geweld tegen vrouwen

UpdateMaatschappelijke organisaties in Rotterdam houden zaterdagavond 29 december vanaf 19.00 uur een stille tocht tegen geweld tegen vrouwen door het centrum van de stad. 

In korte tijd werd de Maasstad opgeschrikt door de gewelddadige dood van Sarah PapenheimBianca van Es en Humeyra Ergincanli. ,,Drie heel verschillende, trieste verhalen, die met elkaar gemeen hebben dat ze zich in de relationele sfeer afspeelden”, zegt zegt Marianne Vorthoren, directeur van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en een van de initiatiefnemers.

,,We willen Rotterdammers in de gelegenheid stellen nabestaanden een hart onder de riem steken én een protest laten horen tegen geweld tegen vrouwen in het algemeen. Want dit komt veel vaker voor in onze stad, zij het niet altijd met dodelijke afloop.”

Mannen deel van de oplossing

Andere initiatiefnemers zijn het Anti Discriminatie Bureau RADAR en Dona Daria. En Emancipator, een landelijke organisatie die zich bezighoudt met de rol van mannen bij emancipatie en sociale rechtvaardigheid. Vorthoren: ,,Het is belangrijk dat Emancipator meedoet, om te laten zien dat mannen ook deel zijn van de oplossing.” 

Een belangrijke motivatie voor de organisatie is dat zo’n 45 procent van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90 procent van de gevallen is de dader een man. In 25 procent van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner. ,,Dat wil niet zeggen dat mannen geen slachtoffer kunnen worden van geweld, of dat alle mannen dader zijn, maar wel dat dit geweld nauw samenhangt met dominante en rigide verhoudingen tussen mannen en vrouwen, die dwars door alle lagen van de bevolking voorkomen. Een probleem dat door onder andere de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie gezien wordt als één van de grootste problemen van deze tijd en van epidemische proporties.’’

De tocht start om 19.00 uur op het plein aan de Werkhoefstraat 10 in het centrum van Rotterdam en eindigt rond 20.30 uur voor het stadhuis, waar de initiatiefnemers een verklaring overhandigen aan burgemeester Aboutaleb. Een breed scala van maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in de stad hebben al kenbaar gemaakt mee te doen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam